Danmark

Institutioner har ikke tid til stille børn

Pædagoger føler ikke, de har tid til at sikre børnenes trivsel. Der kan udvikle sig junglelov, siger ekspert.

Institutioner har ikke tid til stille børn

Når et barn sætter sig alene i hjørnet, fordi det ikke tør spørge, om det må være med til at lege med de andre, kan det være, at det må blive siddende alene længe.

I Nordsjælland fortæller pædagogerne i hvert fald, at de ikke har tid nok til at sikre børnenes trivsel. Det viser en undersøgelse, som Bupl Nordsjælland har foretaget.

46 procent føler ikke, de har tid nok til at sikre, at stille børn er en del af fællesskabet, 30 procent mener ikke, de har tid nok til trøst og omsorg, og 80 procent oplever ofte, at børn med særlige behov ikke får den hjælp og støtte, de har brug for.

Når børnene bliver overladt til sig selv, kan det ifølge Charlotte Ringsmose, professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet betyde, at der udvikler sig en junglelov.

- Børn er jo tættere på deres følelser end voksne. De har brug for de voksne til at lære at kommunikere i stedet for at slå hinanden i hovedet, når der opstår problemer.

Og det er ikke kun i Nordsjælland, at pædagogerne har travlt. De sidste år er der generelt kommet færre pædagoger per barn.

En rapport, som analyseinstituttet Bureau 2000 har lavet for FOA og Ugebrevet A4, viser, at der i dag er næsten dobbelt så mange børn per voksen, som der var for 25 år siden.

Mens der i 1986 var 7,5 børn per voksen i børnehaven, var der i 2011 11,6 børn. I vuggestuen var der 4,1 børn per voksen i 1986, i 2011 var der 6,3 børn.

Formand for Bupl, Henning Pedersen, kritiserer kommunerne for ikke at afsætte flere penge til daginstitutionerne.

Han påpeger, at kommunerne sidste år fik bevilget 500 millioner kroner af regeringen og Enhedslisten i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Penge skulle gå til at forbedre kvaliteten i daginstitutionerne.

Men en gennemgang af kommunernes budgetter, som Bupl har foretaget, viser, at kommunerne kun har brugt halvdelen af pengene i år og planlægger at gøre det samme næste år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.