Internationalt besøg

Dronninglund Fjernvarme fik besøg af det Internationale Energi Agentur

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DRONNINGLUND:De er ikke uvante med internationale besøg på solvarmeanlægget i Dronninglund, men denne gang var det et niveau højere, end det før har været. Det var nemlig selveste Det Internationale Energi Agentur (IEA - International Energy Agency), som med 15 repræsentanter fra 11 lande var kommet til Danmark for at have et møde, en workshop og især se og høre nærmere om, hvordan man i Dronninglund lagrer varme.

Dronninglund Fjernvarmes 60.000 kubikmeter store damvarmelager (på engelsk, som var det sprog, som blev brugt under besøget, hedder det ”pitstorage”) var genstand for gruppens store interesse, idet det overordnede tema for arrangementet netop var energioplagring.

Første del af besøget foregik i møderummet i teknikhuset i grusgraven, og her startede formanden for Dronninglund Fjernvarme, Carsten Møller Nielsen, med at opridse hele anlæggets historie lige fra de første planer i 2006 til indvielsen i 2014. Han kom i den gennemgang også ind på de problemer, som forsinkede udviklingen af anlægget, og han takkede kommunen, som var repræsenteret ved borgmester Mikael Klitgaard, for det gode samarbejde hele vejen igennem.

Dette samarbejde tog Mikael Klitgaard op i sin velkomst til repræsentanterne fra IEA, og han redegjorde for kommunens holdning til projekter som dette i lighed med andre mindre projekter andetsteds i kommunen.

- Her hos os er det ikke kommunen, som tager initiativ til og gennemfører projekter som dette. Det overlader vi til det lokale initiativ, sagde borgmesteren.

Driftsleder Johan Frey foretog en teknisk gennemgang af hele Dronninglund Fjernvarmes anlæg og kom så specielt ind på ”det store hul i jorden med varmt vand”. Udover tekniske detaljer om kapacitet m.m. som blev vist med diagrammer på storskærm, viste han luftfotos, som på en meget overskuelig måde gav et indtryk af, hvor stort damvarmelageret egentlig er. Han fortalte også om de fremtidsplaner, som går ud på at integrere el-varmepumper i hele systemet.

95 grader

Herefter var der besigtigelse af det enorme damvarmelager beliggende vest for teknikhuset. Deltagerne fik lejlighed til at gå ud på det tykke dække, og Johan Frey demonstrerede, hvor varmt vandet nedenunder er, ved forsigtigt at åbne et dæksel. Så kunne alle se og mærke den varme damp, som slog op. Af hensyn til garantien må temperaturen højst komme op på 95 grader. Computerstyring sørger for, at temperaturen holder sig derunder.

Halime Paksoy fra Tyrkiet, som er uddannet som kemisk ingeniør og arbejder som professor på et universitet i det sydlige Tyrkiet, fortalte, at de danske repræsentanter havde anbefalet anlægget i Dronninglund som et oplagt mål for deres tur.

- Vi er bestemt ikke blevet skuffet. Det er imponerende, hvad der er lavet her. Nu laver vi en rapport om energilagring, og så indgår det i vores anbefalinger til vore 28 medlemslande, som alle mere eller mindre arbejder med emnet. Jeg er også imponeret over, at så stort et projekt er udviklet af den lokale befolkning, som ikke behøver at gå ud og købe sig til varme hos et udefrakommende kommercielt firma.

Det sidste punkt på dagsprogrammet var frokost i teknikhuset med lejlighed til at stille spørgsmål til det, man havde hørt og set.

Under besøget af delegationen fra IEA kom det frem, at Dronninglund Fjernvarme er nomineret til at blive dette års modtager af den meget prestigefyldte Europæiske Solpris (The European Solar Prize). Den uddeles af Eurosolar, den europæiske forening for vedvarende energi, og 23. november i år afgøres det, hvem der får prisen.

- Det er uhyre spændende for byen, og det vil være en fantastisk anerkendelse. Men nu må vi vente på afgørelsen, sagde Carsten Møller Nielsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.