IOC giver Wada skylden for russisk dopingkaos op til OL

De to organisationer, der skal arbejde sammen om at udrydde OL-doping, har svært ved at blive enige.

IOC President Bach speaks at Olympic Commitee session in Rio de Janeiro Foto: Reuters/Pool

IOC President Bach speaks at Olympic Commitee session in Rio de Janeiro Foto: Reuters/Pool

Mens OL nærmer sig, bliver forholdet mellem Den Internationale Olympiske Komitè (IOC) og Det Internationale Antidopingagentur (Wada) kun dårligere.

Appeller fra russiske atleter, som håber på at komme til OL, hober sig op hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS) tre dage inden OL-åbningsceremonien

IOC giver Wada skylden for den kaotiske situation, da de mener, at Wada i lang tid har kendt til det omfattende dopingproblem i russisk idræt.

Præsidenten for Wada, Craig Reedie, sagde mandag, at Wada reagerede på den russiske dopingskandale, så snart der forelå konkrete beviser i sagen.

Alex Gilady, som er IOC-medlem fra Israel, mener, at Wada længe har kendt til dopingsvindlen, da den russiske whistleblower Yuliya Stepanova, ifølge ham, fortalte Wada om de russiske dopingproblemer i 2010.

- I 2010 kom whistlebloweren til Wada, men da sagde de (Wada, red.), at de ikke vidste, hvad de skulle stille op, sagde han tirsdag til et IOC-møde.

- Man må tage sig til hovedet, hvis Wada siger, at de ikke ved, hvad de skal stille op, når en whistleblower kommer til dem med den slags informationer.

Præsidenten for IOC, Thomas Bach, kræver en tilbundsgående undersøgelse af Wada, skriver Reuters.

- Den seneste tids udvikling viser, at vi har brug for en gennemgang af Wadas anti-doping-system, sagde han tirsdag til IOC.

- IOC har brug for et stærkere og mere effektivt antidopingsystem. Det kræver en mere klar ansvarsfordeling, mere gennemsigtighed, mere selvstændighed og en bedre global harmoni.

Wada er utilfreds med, at IOC i forbindelse med den såkaldte McLaren-rapport, som for nyligt blev offentliggjort og til dels bygger på informationer fra Yuliya Stepanova, ikke fulgte Wadas opfordring, og udelukkede alle russiske atleter fra OL i Rio.

Rapporten konkluderede, at den russiske stat har været dybt involveret i et omfattende dopingprogram og svindel med positive dopingprøver.

I stedet vil IOC lade det være op til de enkelte sportsgrenes forbund at afgøre, om russiske atleter skal med til OL.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.