Irak bevæbner civile borgere i kamp mod oprørere

Premierminister Nuri al-Maliki oplyser, at Irak vil sørge for våben til frivillige, der vil kæmpe mod oprørere

Militante sunnimuslimske oprørere har overtaget kontrollen med Iraks næststørste by, Mosul, og Nineveh-provinsen. Det er et alvorligt tilbageslag for Iraks regering under premierminister, Nuri al-Maliki, som nu vil sørge for våben til de frivillige, der vil kæmpe mod oprørerne.

I en tv-transmitteret tale tirsdag siger Maliki, at landets kabinet har "oprettet en særlig krise-enhed, der skal følge op på at udstyre og bevæbne frivillige".

Han opfordrer samtidig parlamentet til at erklære landet i undtagelsestilstand.

En general fra den irakiske hær siger til AFP, at hæren begyndte at kæmpe mod hundredvis af militante fra den ekstreme bevægelse Den Islamiske stat for Irak og Levanten, Isil, sent mandag.

Isil, der er en udbrydergruppe fra al-Qaeda, har sammen med allierede vundet terræn i Irak i det seneste år og gik ind i Mosul i sidste uge.

Isil spiller en vigtig rolle blandt de ekstreme grupper i den syriske oprørsbevægelse, og det ønsker at oprette en islamisk stat, der vil forbinde territorier i Syrien og Irak.

Politi, militær og sikkerhedsfolk siger til Reuters, at oprørere med avancerede våben har vundet kontrol over alle politiets og militærets kontrolposter i omkring Mosul.

- Det er et totalt sammenbrud for sikkerhedsstyrkerne i Mosul, siger en oberst i hæren.

Militante indtog hærbasen Ghizlani i det sydlige Mosul og satte over 200 fanger fra det lokale topsikrede fængsel på fri fod. Over 1000 fanger fra et andet fængsel er også blevet frigivet.

I indenrigsministeriet siger embedsmænd, at Mosul ikke længere er under statens kontrol.

Oprørernes erobring af storbyen Mosul er sket i forbindelse med en række større operationer i fem forskellige provinser, hvor et stort antal mennesker er blevet dræbt.

- Mosul er et helvede. Det står i flammer, siger Amina Ibrahim, som er på flugt fra byen med sine børn.

- Jeg mistede min mand sidste år ved et bombeangreb, og jeg ønsker ikke, at mine børn skal efterfølge ham, siger hun.

Maliki siger, at regeringen har besluttet at "reorganisere" de væbnede styrker.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.