Udland

Irak forpurrer al-Qaeda-celles giftgas-planer

Fem personer er blevet anholdt for at lave kemiske våben for al-Qaeda, der kunne smugles til USA og Europa.

Irak forpurrer al-Qaeda-celles giftgas-planer

De irakiske myndigheder har opsporet en celle, som har arbejdet med at producere forskellige former kemiske våben, og som har forbindelse til terrorbevægelsen al-Qaeda.

Angiveligt har cellen på to forskellige steder i landets hovedstad, Bagdad, etableret en produktion af blandt andet sennepsgas og nervegassen sarin, der kvæler ofrene.

Fem personer er blevet anholdt, og ifølge BBC har de alle sammen indrømmet at stå bag produktionen ved hjælp af instrukser fra al-Qaeda.

Mændene er blevet opsporet via et samarbejde med irakiske og internationale efterretningstjenester, og cellen er blevet overvåget de seneste tre måneder.

Medlemmerne af cellen var klar til at benytte de kemiske våben i Irak, men havde desuden opsat et netværk, der kunne smugle giftgasserne til nabolande i Mellemøsten og videre til Europa og Nordamerika, fortæller en talsmand fra det irakiske forsvarsministerium.

Ifølge BBC blev der også fundet legetøjsfly hos cellen, som efter planen skulle bruges til at transportere og kaste de kemiske våben ud fra højderne.

I maj udtalte FN, at netop nervegassen sarin kan være blevet brugt i borgerkrigen i Syrien.

Al-Qaeda tabte terræn under den USA-ledede invasion af Irak, men har på det seneste genvundet styrke på grund af de irakiske sunnimuslimers utilfredshed med regeringen og succesen for de sunnimuslimske oprørsgrupper i Syrien.

Mere end 1000 personer blev i sidste måned dræbt i Irak, der er præget af sekterisk uro.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.