Udland

Irak henrettede 36 for massakre i 2014

36 blev henrettet for "Speicher-massakren", som fik central betydning for kampen mod Islamisk Stat i Irak.

IRAQ-CONFLICT-MILITARY-TRAINING Foto: Scanpix/Sabah Arar

IRAQ-CONFLICT-MILITARY-TRAINING Foto: Scanpix/Sabah Arar

Irak henrettede søndag 36 mænd ved hængning, efter at de var blevet dømt for at stå bag sunnimuslimers massakrer på hundredvis af militære rekrutter i 2014, oplyser irakiske regeringskilder.

Ved massakren nær Tikrit blev op mod 1700 rekrutter bortført og derefter dræbt. Islamisk Stat har taget skylden for massakren, som har fået navnet "Speicher-massakren" efter den base, hvorfra rekrutterne blev bortført.

- Henrettelserne af de 36 dødsdømte for Speicherforbrydelserne, blev eksekveret i morges i Nasiriyah fængslet, siger Abdelhassan Dawood, som er talsmand for guvernørens kontor i Dhiqar, hvor Nasiriyaher er provinshovedstad.

De irakiske myndigheder har fremskyndet henrettelserne, efter et blodigt bombeangreb i Bagdad i sidste måned, hvor over 300 mennesker blev dræbt - det højeste dødstal ved en enkelt bombe i Bagdad nogensinde.

Mange af ofrene ved Speicher-massakren kom fra Dhiqar provinsen, hvor der overvejende bor shiamuslimer.

- Mange slægtninge til ofrene for massakren overværede henrettelserne. De råbte "Gud er størst". De var glade for at disse mennesker døde, siger Dawood.

Amnesty International har i hårde toner kritiseret Iraks systematiske brug af dødsstraf. I maj blev 22 andre henrettelser eksekveret. Der skal i år være blevet udført over 136 henrettelser.

Speichermassakren anses for en af de værste forbrydelser, som Islamisk Stat stod bag, da gruppen indtog store dele af Irak i 2014.

Massakren var en stærkt medvirkende årsag til, at Iraks shiamuslimer i stort omfang greb til våben mod Islamisk Stat.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.