Iraker-advokat anklager Hækkerup: Du bryder loven

Forsvarsministeren får kritik fra advokat, der forsøger at rejse sag mod den danske stat efter Irak-mission.

Iraker-advokat anklager Hækkerup: Du bryder loven

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) benytter sig af ulovlige og konventionsstridige metoder for at forhindre, at den såkaldte Green Desert-sag nogensinde kommer for retten.

Det mener advokat Christian Harlang, der har brugt mere end to år på at rejse sagen på vegne af 23 tidligere irakiske fanger, skriver Information.

De kræver hver 50.000 kroner i erstatning af den danske stat, fordi de blev taget til fange under den danskledede operation og siden udleveret til irakisk politi, der angiveligt mishandlede og torterede dem.

- Hvis ikke forsvarsministeren tager skeen i den anden hånd, risikerer han selv at få en kommissionsundersøgelse på halsen, siger Harlang efter et nyt samråd om sagen i Folketingets forsvarsudvalg.

Han anklager forsvarsministeren og dermed den danske stat for at opstille en række helt unødige forhindringer for, at sagen kan blive prøvet ved en dansk domstol.

Foreløbig er det lykkedes Forsvarsministeriet at få de danske domstole til at nægte de 23 irakere fri proces, skriver Information.

Nu prøver ministeriet at få sagen erklæret forældet og kræver desuden, at irakerne stiller en personlig sikkerhed for sagsomkostningerne på næsten en million kroner.

De tre krav tilsammen gør, at der ifølge Christian Harlang er alvorlig fare for, at sagen aldrig vil blive realitetsbehandlet.

Hele tre gange har Enhedslisten trukket forsvarsministeren i samråd for at få den danske stat til skifte kurs. Men uden held.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) afviste igen fredag at "blande sig i en verserende retssag", skriver Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.