Advokatvirksomhed

Irakere stævner Danmark

Advokat har fredag afleveret stævning mod den danske stat på vegne af yderligere 12 irakere

Irakerne kræver erstatning af den danske stat, fordi de mener, at danske soldater var ansvarlige for den hårdhændede tilfangetagelse og efterfølgende tortur, de var udsat for i 2004. Arkivfoto: Scanpix

Irakerne kræver erstatning af den danske stat, fordi de mener, at danske soldater var ansvarlige for den hårdhændede tilfangetagelse og efterfølgende tortur, de var udsat for i 2004. Arkivfoto: Scanpix

KØBENHAVN:Yderligere 12 irakere stævner den danske stat for overgreb i sagen om operation Green Desert i det sydlige Irak i november 2004.

Det var her, at en gruppe irakere blev pågrebet af irakiske styrker, mens danske soldater så på.

De 12 irakeres advokat, Christian Harlang, har fredag afleveret stævningerne til Københavns Byret med begæring om, at sagen overflyttes til Østre Landsret.

Danske soldater ansvarlige

Her verserer der allerede 11 individuelle sager med 11 andre irakere, som via Christian Harlang har anlagt sag mod Danmark for forhold, der har relation til operation Green Desert.

Dermed er den samlede sag udvidet til at omfatte i alt 23 individuelle søgsmål.

De 12 irakere kræver erstatning af den danske stat, fordi de mener, at danske soldater var ansvarlige for den hårdhændede tilfangetagelse og efterfølgende tortur, de var udsat for, da de blev taget til fange af de irakiske styrker i november 2004.

Deltog i tilfangetagelsen

De civile irakere blev ved tilfangetagelsen hentet ud af en moské, og ifølge stævningen var mindst to danske soldater med inde i moskéen og deltog i tilfangetagelsen.

Udenfor moskéen fik de 12 irakere bind for øjnene og blev lagt ned på jorden. Mens de lå på jorden, blev de ifølge stævningen sparket.

Ifølge Christian Harlang er de 12 irakere, som nu anlægger sag mod Danmark, identiske med de irakere, der ses på en videooptagelse fra operation Green Desert, som den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard offentliggjorde i oktober.

Soldaterne ser til

Optagelsen viser angiveligt, at danske soldater ser til, mens de civile irakere bliver slået og sparket af de irakiske sikkerhedsstyrker.

- Jeg har talt med dem alle sammen og sikret mig, at sagen er bæredygtig. Det er dem, som man kan se på filmen, siger Harlang til Ritzau.

Derimod ses de første 11 ikke på videooptagelsen.

Udsat for overgreb

- Mine 11 klienter har kontaktet mig og sagt, at de kender dem, man ser på filmen. Jeg har så været dernede og talt med dem ved hjælp af en tolk og forvisset mig om, at det er dem, siger advokaten.

Selv om videofilmen er blevet fremlagt i forbindelse med sagen om de 11, så viser filmen ifølge Harlang netop ikke de 11.

- Det her foregår nogle kilometer væk fra det sted, hvor de 11 blev anholdt og udsat for overgreb.

Den samme aktion

- Men der er tale om den samme aktion og den sammen morgen den 25. november 2004, men det er ikke den samme episode og det samme sted, forklarer Christian Harlang.

I modsætning til de 11 er de 12 sufier. Det vil sige, at de tilhører sufisme, som er en mystisk filosofi inden for islam.

- Sufierne er udsat for sekterisk forfølgelse, som Danmark ved dårligt militært arbejde har gjort sig medskyldig i, siger Christian Harlang.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.