Udland

Iraks parlament vedtager enstemmigt radikal reformpakke

Iraks politikere er klar til gennemgribende reformer efter demonstrationer mod udbredt korruption.

Iraks parlament har enstemmigt vedtaget en reformpakke fra premierminister Haider al-Abadi, som blandt har til formål at afskaffe den udbredte korruption i landet. Det siger parlamentsformand Saleem al-Jabouri i en tv-transmitteret tale fra parlamentssamlingen.

Abadi har lanceret forslagene om gennemgribende reformer for at få reduceret korruptionen og opsparet flere penge på grund af tiltagende uro.

Reformerne indebærer, at et helt lag af embedsmænd vil blive fjernet. Haider al-Abadi vil afskaffe posterne som vicepræsident og vicepremierminister.

Irak har tre vicepræsidenter og tre vicepremierministre. Abadi lægger op til, at disse poster skal afskaffes øjeblikkeligt.

Kvoter for sekteriske grupper og partier vil blive fjernet, og formodede korruptionssager vil blive efterforsket.

Reformerne er foreslået af al-Abadi som reaktion på flere ugers massedemonstrationer og protester mod korruption og dårlig service i hele den offentlige sektor.

Store demonstrationer i Bagdad og andre byer i de seneste uger har været rettet mod ligegyldighed og dårlig kvalitet i den offentlige sektor - blandt andet i statens leveringer af strøm.

Demonstranterne mener, at der er udbredt korruption og inkompetence blandt landets politikere og embedsmænd.

Flere af de foreslåede reformer kræver øjensynligt forfatningsændringer for at blive gennemført, hvilket kæver handling fra parlamentets side.

En af dem, som er vicepræsident i dag, er Abadis rival og partifælle Nuri al-Maliki. Han blev udnævnt som vicepræsident sidste år, efter at han havde været premierminister i otte år.

En af USA's tidligere førende rådgivere for Irak, Ali Khedery, har kritiseret Obama-administrationen for at vende det blinde øje til, mens al-Maliki systematisk misbrugte sin magt og undergravede det demokrati, som Vesten havde kæmpet for at få indført.

- Under Obama har USA ingenting gjort, mens regimerne i Irak og Syrien arbejdede sammen med Iran og Hizbollah om et folkedrab, der førte til en sekterisk krig i store dele af regionen, sagde Ali Khedery til BBC og CNN sidste efterår.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.