Udland

Iran og FN: Stadig lang vej før enighed om atomprogram

Der er stadig uafklarede spørgsmål, der skal løses i en aftale med Iran om atomprogrammet, siger FN-vagthund.

Selvom Iran og Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) er kommet længere i forhandlingerne om en aftale om Irans omstridte atomprogram, er der stadig mange uafklarede spørgsmål.

Det siger Tero Varjoranta, der er lederen af FN-vagthunden, til reportere mandag - en dag, efter at Det Internationale Atomenergiagentur meldte ud, at Iran havde accepteret at tage "syv konkrete og indledende skridt" i forhold til landets atomprogram inden midten af maj.

Tero Varjoranta siger, at processen har været "god", men tilføjer: "Der er stadig mange uafklarede spørgsmål."

Det internationale samfund har i en årrække pålagt Iran sanktioner på grund af landets atomprogram.

Men efter at en atomaftale mellem Iran og gruppen P5+1 blev indgået i november, som trådte i kraft i januar, har landene lettet en smule på sanktionerne.

- Siden november er alting gået som planlagt, men disse ting tager tid, siger Tero Varjoranta til reportere i Wien lufthavn efter hans hjemkomst fra Iran.

Regeringen i Teheran har hele tiden nægtet, at atomprogrammet på noget tidspunkt har handlet om våben. Det handler kun om energiforsyning, siger regeringen.

Om ti dage mødes iranerne og de internationale stormagter i gruppen P5-1 igen for at tale videre om atomprogrammet.

Men Irans missilprogram vil ikke blive diskuteret i forhandlingerne om landets atomprogram med de internationale stormagter, siger Irans viceudenrigsminister og forhandler, Abbas Araqchi, i en udtalelse offentliggjort mandag.

- Irans forsvarspolitik er ikke til forhandling. Vi vil ikke diskutere andet end atomdossieret til forhandlingerne, siger Abbas Araqchi ifølge AFP.

I sidste uge i en høring i det amerikanske senat sagde USA's hovedforhandler, Wendy Sherman ellers, at Irans missilprogram vil blive adresseret i forbindelse med den omfattende atomaftale.

Gruppen P5+1 består af landene USA, Rusland, Storbritannien, Kina, Frankrig og Tyskland.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst