Iran vil ikke genforhandle atomaftale

Irans udenrigsminister: USA har systematisk brudt atomaftalen ved at skræmme andre fra at investere i Iran.

Iran vil ikke genforhandle en atomaftale med stormagterne, siger landets udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, torsdag, mens mange har fokus på en tidsfrist fastsat af USA's præsident, Donald Trump.

- Iran vil ikke genforhandle, hvad vi blev enige om for år tilbage, og som er ført ud i livet. Vi vil også afvise en ratificering, siger Mohammad Javad Zarif i en erklæring, som han har lagt ud på YouTube.

Han siger, at USA systematisk har brudt atomaftalen ved at skræmme andre fra at investere i Iran.

Atomaftalen indebærer, at Iran skal afvikle en del af landets atomprogram, mens internationale atomeksperter fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) skal have adgang til de iranske atomanlæg.

Til gengæld ophæves en lang stribe af sanktioner mod Iran.

Trump har sagt, at medmindre europæerne senest 12. maj får rettet de "forfærdelige fejl" i atomaftalen, så trækker han USA ud af aftalen.

EU er enig med Kina og Rusland om, at det er nødvendigt at bevare aftalen med Iran. Men europæerne er bekymret for iranernes raketprogram og landets rolle i Mellemøsten. Det er ikke omfattet af atomaftalen.

Ud over USA er aftalen underskrevet af Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og EU.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, sagde efter et statsbesøg i USA, at han tror, at Trump trækker USA ud af aftalen.

Macron forsøgte under sit besøg i USA at overtale Trump til at blive i aftalen. Macron sagde, at han vil støtte, at man forsøger at forhandle en tillægsaftale med iranerne.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.