Udland

Iran vil samarbejde med ærkefjenden Saudi-Arabien

Vi bør samarbejde for at fremme fred og stabilitet i den mellemøstlige region, mener Irans udenrigsminister.

Iran vil samarbejde med ærkefjenden Saudi-Arabien

Iran og Saudi-Arabien bør arbejde sammen for at sikre stabilitet i regionen.

Det siger den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, i en appel til den saudiske regering, der har været stærkt kritiske over for den aftale, som stormagterne har indgået med Iran om landets atomprogram.

- Vi mener, at Iran og Saudi-Arabien bør arbejde sammen for at fremme freden og stabiliteten i regionen, fortæller han nyhedsbureauet AFP under et besøg i Oman.

Zarif er taget på en rundrejse til de arabiske lande ved Den Persiske Bugt for at overbevise dem om, at den aftale, som Iran har indgået med stormagterne, også er i deres interesse.

Han har allerede været i Kuwait, og han ankommer senere mandag til Qatar.

Zarif siger, at han også er klar til at rejse til Saudi-Arabien.

- Jeg er rede til at tage til Saudi-Arabien, men det er bare et spørgsmål om at være i stand til at finde et tidspunkt, der passer os hver især, forklarer han.

Saudi-Arabien og Israel har været stærkt kritiske over for atomaftalen.

Israel siger, at aftalen med USA, Rusland, Frankrig, Storbritannien, Kina og Tyskland ikke stopper Irans mulighed for at udvikle atomvåben, mens Saudi-Arabien frygter, at det rykker magtbalancen i den mellemøstlige region.

Iran og Saudi-Arabien har i årevis været ærkefjender. Der er dybe religiøse og ideologiske forskelle mellem de to lande.

Det sunnimuslimske Saudi-Arabien frygter, at det shiamuslimske Iran vil øge sin indflydelse i landene omkring den Persiske Bugt og anspore de shiamuslimske mindretal i området til at kræve større indflydelse.

Iran har over for stormagterne forpligtet sig til at begrænse sit atomprogram. Det skal mindske sit program til uranberigelse, så materialet ikke kan bruges til at udvikle atomvåben.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.