Udland

Irans leder holder fortsat på nyt valg i Syrien

Iran har vist forhandlingsvilje, men den øverste leder afviser en international byttehandel om Syriens fremtid

Irans øverste leder afviste søndag udsigten til, at andre lande bliver enige om en byttehandel om Syriens fremtid.

Den eneste mulighed er at sætte en stopper for kampene og afholde nye, frie valg, ifølge landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, som også gentog hans forbud mod direkte forhandlinger med USA om uroen i Mellemøsten.

Iran signalerede for nylig, at en politisk løsning på den lange borgerkrig næppe er mulig på længere sigt med præsident Bashar al-Assad som landets leder. Det er nye toner fra en af det syriske regimes vigtigste allierede.

Søndag hed det dog, at de amerikanske mål i Mellemøsten er fuldstændig i strid med iransk politik.

Det er de første kommentarer fra Khamenei, siden Iran fredag indgik i internationale forhandlinger i Wien om den fireårige syriske konflikt.

Syriens folk skal selv have lov til at bestemme, hvem deres leder skal være, lød det i en omfattende tale om udenrigspolitik.

- Amerikanerne forsøger at påtvinge deres egne interesser, ikke løse problemerne. De ønsker at indføre 60, 70 procent af deres egen vilje i forhandlingerne. Så hvad er meningen med forhandlingerne, siger han, hvilket ventes at udvande forhandlingerne i Wien.

USA, Rusland, Iran og 14 andre lande opfordrede fredag efter et møde i Østrigs hovedstad, Wien, til en landsomfattende våbenhvile i Syrien.

Der er "nogen fælles forståelse" mellem stormagterne og de regionale magter, der har deltaget i mødet, sagde den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

Han sagde videre, at mødet, hvor blandt andre udenrigsministrene fra USA, Rusland, Iran og Tyrkiet har deltaget, vil blive genoptaget om to uger.

I den fælles erklæring står der videre, at man vil bede FN om at sørge for, at repræsentanter for den syriske regering og oppositionen bringes sammen for at få sat gang i "en politisk proces", der kan lede frem til en ny forfatning og frie valg.

Målet er at finde en måde at afslutte den blodige krig i Syrien på. Ifølge FN har en kvart million mennesker mistet livet under den over fire år lange konflikt, og millioner er på flugt, mange til Europa.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.