Udland

Irans udenrigsminister: Vi respekter international sejlads

- Den Persiske Golf er vores livline, siger Javad Zarif om sagen, hvor et Maersk-skib holdes tilbage.

Irans udenrigsminister understreger, at landet fuldt ud respekterer internationale rederiers ret til at sejle ugeneret gennem Den Persiske Golf.

Det siger Javad Zarif under en paneldebat i New York onsdag, dagen efter at skibet Maersk Tigris blev tilbageholdt af de iranske havnemyndigheder - angiveligt for ubetalt gæld.

- Den Persiske Golf er vores livline. Vi respekterer den international sejlads. For os er friheden til at navigere i golfen en selvfølge, siger han ifølge Reuters.

Ifølge A.P. Møller-Mærks er besætningen om bord på Maersk Tigris uskadt og "ved godt mod".

De iranske myndigheder tilbageholdt skibet, der sejler under Marshall-øernes flag, tirsdag, hvilket fik USA til at sende et militært fartøj til området for at overvåge situationen.

USA og Marshall-øerne har indgået en aftale, der indebærer, at USA "har fuld autoritet og ansvar for sikkerhed og forsvar på Marshall-øerne," hedder det på det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside.

Og det bekræfter Marie Harf, talskvinde for udenrigsministeriet onsdag.

- Jeg ved, at de har anmodet om hjælp, men jeg kender ikke til de nærmere omstændigheder, siger hun på en pressebriefing.

Relationerne mellem USA og Iran er inde i en vanskelig fase, hvor de to lande forsøger at finde en ny balancegang i forbindelse med bestræbelserne på at få en endelig aftale på plads omkring iranernes omstridte atomprogram.

Det amerikanske forsvarsministerium siger, at Den Iranske Revolutionsgarde i sidste uge "chikanerede" et handelsskib, der sejler under amerikansk flag.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.