Iransk systemkritiker vinder guldbjørnen

Jafar Panahi, der har forbud mod at rejse til udlandet, var ikke selv til stede under Berlinalen.

Iranske Jafar Panahi, som har forbud mod at lave film i sit hjemland, vinder guldbjørnen for bedste film på den 65. filmfestival i Berlin for "Taxi", skriver nyhedsbureauet dpa.

Panahi, som har forbud mod at rejse udenlands og ikke var til stede på Berlinalen, optræder på lærredet i filmen som en taxichauffør i Teheran, hvor han deler historier med den iranske hovedstads indbyggere.

Prisen til bedste instruktør deltes mellem rumænske Radu Jude for "Aferimi" og den polske instruktør Malgorzata Szumowksa for "Body".

Tom Courtney fik prisen som bedste mandlige skuespiller for sin rolle i "45 Years", mens Charlotte Rampling fik en tilsvarende pris som bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i samme film.

Der stod ikke Danmark på nogle af de berlinske bjørne, men to danske film blev alligevel belønnet, da de uafhængige juryer delte priser ud på Berlinalen lørdag.

Joshua Oppenheimers anden dokumentarfilm om folkemordet i Indonesien, "The Look of Silence", vinder fredsprisen Peace Film Prize, som uddeles af foreningen International Physicians for the Prevention of Nuclear War.

"The Look of Silence" er produceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real.

Vladimir Tomics dokumentar om sin egen opvækst på flygtningeskibet "Flotel Europa" modtager læserprisen fra Berliner-avisen Der Tagesspiegel. Prismodtageren vælges blandt filmene i Forum-sektionen, der fokuserer på eksperimenterende film.

"Flotel Europa" er produceret af Selma Jusufbegovic og Srdjan Keca.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.