Irland: Bagstopper gælder stadig trods ny aftale

Irlands premierminister siger, at intet er ændret i oprindelig brexitaftale, som briterne har indgået med EU.

Irlands premierminister, Leo Varadkar, i regeringsbygningen i Dublin for at kommentere udfaldet af mødet mellem den britiske premierminister, Theresa May, og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

Irlands premierminister, Leo Varadkar, i regeringsbygningen i Dublin for at kommentere udfaldet af mødet mellem den britiske premierminister, Theresa May, og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

DUBLIN:Irlands premierminister, Leo Varadkar, erklærer sig tilfreds med den aftale, der er indgået mellem EU og premierminister Theresa May mandag aften.

Han konstaterer, at der intet er ændret i den næsten 600 sider lange skilsmisseaftale, som May indgik med EU tilbage i november.

Den tilføjelse, som er aftalt, sætter ikke spørgsmålstegn ved den irske såkaldte bagstopper, så længe der ikke er fundet bedre alternativer til den, konstaterer Varadkar.

- Den genåbner ikke udtrædelsesaftalen eller underløber bagstopperen og dens anvendelse.

- Den siger, at vi vil arbejde oprigtigt sammen for at få et fremtidigt forhold, som støtter protokollens hensigter, særligt at det sikres, at en hård grænse undgås, siger han.

Bagstopperen skal sikre, at der ikke opstår en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Den er en hjørnesten i skilsmisseaftalen.

For at gøre det muligt har briterne og EU fundet en løsning, hvor en egentlig grænse er overflødig. Briterne forbliver underlagt EU-regler i toldunionen - indtil en anden og permanent løsning er fundet.

Men de mest EU-fjendtlige medlemmer af det britiske parlament har betegnet bagstopperen som en fælde, der vil fastholde Storbritannien i EU's toldunion.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, og May blev mandag aften enige om en tilføjelse til brexitaftalen, som fastslår, at briterne kan få en appelinstans ind over, hvis EU forsøger at fastholde bagstopperen på ubestemt tid.

May understreger, at det er et "juridisk bindende instrument".

Appelinstansen er allerede indeholdt i den brexitaftale, hun indgik med EU i november, og som blev nedstemt i det britiske parlament i januar med stort flertal.

- Jeg håber nu, at udtrædelsesaftalen vil blive vedtaget i parlamentet (i London red.), siger Varadkar.

EU-professor Henrik Larsen fra Københavns Universitet fortæller også, at den nye tilføjelse ikke tilføjer betydeligt til aftalen. Det ændrer heller ikke ved bagstopperen, forklarer han.

- Det er stadig sådan, at hvis ikke der bliver fundet en fælles løsning mellem EU og Storbritannien om Nordirland, vil Nordirland og resten af Storbritannien være en del af EU's toldområde.

- Briterne har lavet en erklæring, der siger, at hvis de ikke mener, at EU har forhandlet i god tro, vil de træde ud. Men det er ikke en aftale om, at de kan gøre det. På den måde er der ikke noget afgørende nyt juridisk i det her, siger Henrik Larsen.

Ifølge planen skal der stemmes om brexitaftalen tirsdag aften.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden