Irland får afgørende håndsrækning fra ECB

Irsk premierminister hylder "historisk aftale", der årligt vil barbere 7,5 milliarder kroner af Irlands gæld.

Udland 7. februar 2013 19:15 - Opdateret 7. februar 2013 19:18

Irland får afgørende håndsrækning fra ECB

Efter at have presset voldsomt på i over et år er det torsdag lykkedes den irske regering at lave en aftale med Den Europæiske Centralbank (ECB) om en markant gældslettelse.

Aftalen letter så meget på Irlands gældsbyrde, at regeringen regner med snart at være tilbage på det almindelige lånemarked.

- Dagens resultat er et historisk skridt på vejen mod økonomisk genrejsning. Skridt for skridt afvikler regeringen den katastrofale bankpolitik, der bragte nationen på randen af bankerot, siger Kenny til det irske parlament.

Irland blev i 2010 det første euroland, der måtte have hjælp fra sine valutafæller til at redde sig ud af en akut gældskrise.

Den irske redningspakke var meget anderledes skruet sammen end de senere, og staten havde allerede i to år brugt milliarder på at redde banken Anglo Irish.

Den hidtidige ordning har betydet, at den irske regering har hængt på en række meget kortfristede, højt forrentede lån til ECB.

Nu bliver lånene lagt om, så de skal betales over 40 år i stedet for over 10. Renten bliver nærmere tre procent i forhold til hidtil otte.

Den irske regering har siden den 1. januar overtog EU-formandskabet benyttet lejligheden til at gøre opmærksom på det urimelige i, at Irland i langt højere grad end de øvrige kriselande selv har skullet finansiere sin redning.

Både premierminister Kenny og resten af regeringens topministre har ved flere pressemøder for den samlede europæiske presse brugt udtrykket: "Vi tog en for holdet".

Ifølge premierminister Enda Kenny vil aftalen betyde, at Irlands offentlige underskud de kommende år vil blive reduceret med 7,5 milliarder euro årligt.

Han advarer dog også mod at tro, at alt nu er på skinner.

- Vi har stadig en lang rejse tilbage mod velstand. Det vil tage mange år at rette op på de skader, finansinstitutionerne har udrettet, siger Kenny ifølge avisen Irish Times.

Den irske aftale betyder, at premierminister Kenny ankommer til EU's budgettopmøde i Bruxelles med flere timers forsinkelse. Mødet skulle egentlig være gået i gang klokken 15, men er blevet udskudt ad flere omgange og ventes nu at begynde 20.30.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...