Udland

Irsk bøsse: - Én gang i sit liv har man ret til at gå amok

- De første 40 år af mit liv var jeg en kriminel. De næste 20 var jeg en andenrangsborger

Irland blev lørdag det første land i verden til at legalisere vielser mellem personer af samme køn ved en folkeafstemning. Og i hovedstaden Dublin blev der festet igennem oven på det klare ja til homoægteskaber ved fredagens afstemning.

Jublende tilhængere af den nye lov hoppede af glæde og viftede med regnbueflag i gaderne, mens andre fyldte byens bøssebarer for at feste.

I parken ved Dublin Castle, hvor flere tusinde var forsamlet, udbrød der øredøvende jubel, da resultatet på storskærme blev annonceret.

Hjerteformede balloner steg til vejrs, og folk skreg i begejstring over dét, der betegnes som et skelsættende øjeblik i Irlands nyere historie.

Folk kyssede og krammede, og mange var synligt berørte.

- Det er fantastisk. Stemningen er elektrisk, sagde den 27-årige Paul Bonass, der bidrog til det farverige skue ved at holde et bundt gigantiske sølvfarvede "Yes"-balloner i luften.

- Jeg tror ikke, at der er en eneste person her, som ikke sad helt ude på kanten af stolen i spænding. Selv om vi vidste, hvordan det ville gå, så ønsker du den bekræftelse, den kulmination, siger han.

Umiddelbart har han ingen planer om at få papir på sin kæreste gennem seks år, men "det er fantastisk endelig at have den samme mulighed som alle andre".

En kvinde, Amanda, beskriver øjeblikket som "overvældende".

- Jeg er så stolt over at være irer. Jeg har grædt, jeg har skælvet. Jeg har bare været så meget oppe at køre, siger hun.

En pensioneret lærer, Peter Lynch, bar et hjemmelavet skilt om halsen med teksten - både på gælisk og engelsk - "Vores dag er kommet. Tak Irland".

- Du har ret til at gå amok én gang i dit liv - når du endelig bliver lovlig, siger han til nyhedsbureauet AFP.

- Jeg er 60. De første 40 år af mit liv var jeg en kriminel, fortæller han med henvisning til Irlands afkriminalisering af homoseksualitet i 1993.

- De næste 20 år var jeg en andenrangsborger. Det har sandelig været en usædvanlig dag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.