Udland

IS fortsætter fremmarch i Palmyra: Byen næsten indtaget

Islamisk Stat har vundet kontrol over historiske bygninger i Palmyra, som er del af verdens kulturarv.

Militante fra Islamisk Stat (IS) i Syrien har vundet kontrol over luftbasen i den historiske by Palmyra og kontrollerer byens fængsel og efterretningshovedkvarter, siger en syrisk overvågningsgruppe til Reuters.

Dermed har Islamisk Stat kontrol over de tilsyneladende sidste vigtige områder i byen, der nu er nærmest under fuld islamistisk kontrol.

Overvågningsgruppen siger, at over 100 syriske militsfolk på regeringens side er dræbt under kampe i og ved Palmyra natten til torsdag.

Islamisk Stat har også kontrol over historiske bygninger i Palmyra, som er på Unescos liste over verdens kulturarv. Der er indtil videre ingen rapporter om ødelæggelser af de historiske bygninger.

Rami Abdel Rahman fra observatørgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, som løbende er blandt de mest velorienterede kilder til situationen i landet, sagde onsdag, at Palmyra var ved at blive indtaget af IS.

"IS kontrollerer næsten alle dele af Palmyra" efter regeringssoldaternes retræte fra alle områder med få undtagelser, sagde Rami Abdel Rahman.

Undtagelserne var navnlig fængslet og efterretningshovedkvarteret, der altså begge nu er faldet i islamisternes hænder.

Palmyra er en del af Mellemøstens vigtigste kulturarv, og Unesco frygter, at den historiske by vil blive ødelagt.

Hundredvis af statuer er flyttet fra Palmyra til sikre steder, siger de syriske myndigheder, som også sender en appel til den syriske hær og oppositionen om at skåne oldtidsbyen.

Islamisk Stat rykkede frem mod Palmyra i weekenden, men blev tvunget på tilbagetog.

Palmyra er kendt som "Sandets Venedig", og den har med de mange ruiner midt i den syriske ørken - nær en oase - halvvejs mellem middelhavskysten og Eufrat-dalen gennem århundreder overrasket rejsende.

Borgerkrigen i Syrien har tidligere ført til omfattende ødelæggelser af dele af det historiske Aleppo, der beskrives som den by i verden, der har været beboet kontinuerligt i længst tid.

Nu ligger byens basar i ruiner, og en minaret fra 700-tallet er blevet ødelagt af kampe og luftangreb.

Militante fra Islamisk Stat ødelagde tidligere i år flere kulturskatte i den 2000 år gamle by Hetra i det nordlige Irak.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.