Is fra Ryå med i forskningsprojekt

Godt nok går han rundt i hvid kittel, men hvem skulle have troet, at mejeriejer Niels Henrik Lindhardt fra Aabybro Mejeri skulle kunne hjælpe ældre, børn og syge, som en anden overlæge? Men det kan han faktisk, for den energitætte is, som Aabybro Mejeri udviklede for cirka to år siden, har nu fået så stor succes, at den indgår i et forskningsprojekt på Århus Kommunehospital.

Projektet udspringer af de mange underernærede ældre patienter på hospitaler og plejehjem, og den særlige forskningsenhed på kommunehospialet har siden maj ladet en række patienter teste forskellige fødevarer for at finde ud af, hvad de spiser, hvad de lader stå, og vigtigst af alt. Hvorfor. Det oplyser, Anna- Grethe Thøgersen fra den store fødevarekoncern Findus, der har stået for at udbrede den energitætte is til landets plejehjem og sygehuse. Patienterne på kommunehospitalet får hver dag udleveret en såkaldt snack pack med forskellige fødevarer, som for eksempel den energitætte is fra Aabybro, som har et højt indhold af særligt protein, og som er intet mindre end en kaloriebombe. Lindhardt forklarer, at der kun skal tre til fem små bægre til at dække en hel dags energibehov, og han er stolt af, at det gamle mejeri ikke bare holder de gamle håndværkstraditioner i hævd, men også er med på vognen, når det gælder den nyeste udvikling i behandlingen af ældre og syge. - Jeg havde aldrig drømt om, at mit fag skulle kunne hjælpe syge mennesker, men det er meget opbyggende for os, at vi kan hjælpe nogle mennesker, der har et problem, siger han. Og stolt kan han roligt være den gode isdoktor. For faktisk har mejeriet modtaget flere takkebreve fra folk, der har spist isen. En kunde havde taget fem kilo på, har lagt sondemaden på hylden og fået tyggefunktionen igen og en anden havde helet sår på sit ben ved hjælp af den proteinholdige is. - Når jeg hører sådanne historier, synes jeg bare, det er skønt, siger mejeriejeren, og hele tiden kommer der nye idéer ud af kittelærmerne. Den sidste nye is-opfindelse er en sorbetis til patienter med kræft i halsen, som ikke kan spise normalt på grund af manglende spytkirtler. Det var dog ikke uden en vis portion nordjysk skepsis, at manden, der har det bedst med piben i munden og fødderne solidt plantet i et par gummistøvler, begyndte at lave en særlig fed is. Han blev overrasket, da Anna-Grethe Thøgersen fra Findus meldte sig. - I dag vil alle have fedtfattig is, og jeg rystede noget på hovedet, da de spurgte om jeg kunne lave en is, der gav sul på kroppen, siger han og oplyser, at en stor del af landets hospitaler i dag bruger isen i behandlingen af de underernærede. - Det er ikke gået så ringe siden, siger han og stopper endnu engang piben med rød orlik. Lindhardt forklarer, at mejeriet har lært en masse af det nye samarbejde med hospitalerne. Blandt andet, at gammelt håndværk ikke i alle henseender hænger ligegodt sammen med medicinsk nøjagtighed. I starten fyldte de nemlig isbægrene i hånden, men hospitalet skulle vide nøjagtigt, hvor meget patienterne spiste, og så duede det ikke, at portionerne ikke var nøjagtig lige store. Siden har mejeriet fået en påfyldningsmaskine, og de moderne tider smitter af på andre produkter. - Standarden på nogle af de andre produkter er hævet fordi, der stilles så store krav til det nye på blandt andet nøjagtigheden. Men den kittelklædte isdoktor i gummistøvlerne er først og fremmest håndværker og selvom nøjagtighed og fremtidsorienterede produkter har sneget sig ind i butikken, har de ældre ikke eneret på ismiraklerne. En lille dreng i køen modtager sit første i form af en flødeis i butikken på Mejeriet.