Aalborg

Isbjørnen skulle have rodbehandling

Aalborg Zoo måtte samle et helt hold af eksperter, da isbjørnen Lars skulle til tandlæge

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Aalborg Zoo

AALBORG:Hvis du trænger til en rodbehandling, så skal du nok ikke lade Hanne Kortegaard stå for det. Hun er nemlig for dyr.

Isbjørnen Lars, som er far til den verdensberømte isbjørneunge Knut, er for nyligt kommet til Aalborg Zoo fra Rostock Zoo, og da han ankom med to knækkede hjørnetænder gik dyrlæge Trine Hammer Jensen i gang med at samle det nødvendige hold af specialister.

Dyrlæge Hanne Kortegaard kom fra Københavns Universitet. Hun har et særligt kendskab til eksotiske dyrs tænder og hjælper ofte Aalborg Zoo i den slags situationer. Forud for operationen havde hun vurderet billeder af Lars’ tænder, og de viste klart, at Lars skulle en tur til tandlægen.

Rodfyldning af en 8 cm lang isbjørnetand er en meget tidskrævende proces. Fra Københavns Zoo kom chefdyrlæge Carsten Grøndahl og resident dyrlæge Kathryn Perrin for at hjælpe med at bedøve Lars igennem den næsten 3 timer lange operation. Hanne Kortegaard fik yderligere assistance af dyrlæge Torben Lindberg fra Familiedyrlægerne, til at rense og fylde den lange tandrod.

Sundhedstjek og forskningsmateriale

Mens Lars var bedøvet blev der samtidig taget en masse prøver fra ham.

- Vi bedøver jo kun når det er absolut nødvendigt, og det er det heldigvis ikke så ofte, så vi udnyttede situationen fuldt ud, siger Aalborg Zoo’s dyrlæge Trine Hammer Jensen.

- Vi tog blodprøver for at tjekke Lars’ generelle sundhedsstatus og den ser heldigvis god ud,” siger Trine.

Der blev desuden taget en række prøver til forskning. Blandt andet fik Aarhus Universitet i Roskilde en god portion blod til deres isbjørneforskning. Det er ikke nemt at få en portion blod ud af en isbjørn, fordi blodårerne ligger relativt dybt, men det lykkedes med hjælp fra et frivilligt team fra Aalborg Universitets Hospital. Angela Mahdi, overlæge på Hjerte-Lunge-Kar Anæstesiologisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital hjalp med at få gode blodtryksmålinger, hvilket var vigtigt igennem den lange anæstesi. Desuden fik flere tyske forskningsprojekter hår og blodprøver.

Lars’ tandoperation gik godt, han er tilbage i isbjørneanlægget og er sig selv igen. Når han har haft en god restitutionsperiode vil den anden hjørnetand blive behandlet på samme måde i en ny operation. To operationer er nødvendige, når behandlingen kræver så lang bedøvelse.

Tigertand blev tjekket

Med alle eksperterne samlet var det oplagt at benytte lejligheden til også at undersøge tænderne på den 12 år gamle hantiger Batu. Han har tidligere fået lavet tilsvarende rodfyldninger, og de skulle tjekkes. Begge Batus hjørnetænder så fine ud, men han havde en enkelt lille flækket tand, som Hanne Kortegaard trak ud inden han blev vækket igen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.