Udland

Islamisk Stat bortfører 2000 civile i befriet by i Syrien

Den syriske by Manbij er befriet, men IS-medlemmer på flugt har bortført 2000 civile fra byen, skriver AFP.

Women and children carry belongings and they flee towards safer parts of Manbij city Foto: Reuters/Rodi Said

Women and children carry belongings and they flee towards safer parts of Manbij city Foto: Reuters/Rodi Said

Jihadister fra Islamisk Stat (IS) har bortført omkring 2000 civile i det nordlige Syrien, da de fredag flygtede fra den strategisk vigtige by Manbij. Det oplyser en overvågningsgruppe samt kurdere i området til det franske nyhedsbureau AFP.

Den kurdisk-arabiske alliance SDF, som får støtte fra luften af den amerikanskledede koalition, var ved at indtage Manbij og havde meddelt, at en slutoffensiv var sat i gang mod tilbageværende jihadister i byen.

- Omkring 100 bevæbnede jihadister fra IS befinder sig i byens centrum og bruger civile som menneskelige skjolde. Flere civile er blevet dræbt, når de har forsøgt at flygte, sagde en talsmand for SDF kort inden befrielsen af byen.

Byen blev meldt "befriet" i en besked udsendt via det prokurdiske nyhedsbureau Firat. Men kort efter kom meldingerne om, at jihadister på flugt havde bortført omkring 2000 civile.

Overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at omkring 500 biler har forladt Manbij med jihadister og civile.

- De kørte mod nordøst i retning af Jarablus, som kontrolleres af Islamisk Stat, siger overvågningsgruppen.

SDF-offensiven i området blev indledt i slutningen af maj. Den førte til, at de amerikansk-støttede styrker hurtigt vandt kontrol over landsbyer rundt om Manbij.

Byen var ifølge amerikanske militærkilder en af ekstremisternes sidste kanaler, hvorfra der bliver fragtet mandskab og udstyr fra Tyrkiet til Syrien.

Oprørerne i SDF omfatter den magtfulde kurdiske YPG-milits og arabiske krigere. De støttes også af amerikanske specialstyrker, som vil tvinge Islamisk Stat væk fra den sidste del af den syrisk-tyrkiske grænse.

USA sagde i juni, at op mod 40.000 civile var underlagt Islamisk Stat i Manbij.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.