Udland

Islamisk Stat i video: Vi har brændt jordansk pilot

Jordansk pilot blev taget til fange i december sidste år, og han skulle være brændt allerede 3. januar.

Islamisk Stat har offentliggjort en video, der påstås at vise et gidsel, en pilot fra Jordan, blive brændt levende.

Den jordanske regering bekræfter, at piloten er dræbt, og de slår fast, at han blev dræbt allerede 3. januar i år.

Chefen for de væbnede styrker i Jordan har meddelt familien til den jordanske pilot, at han er blevet dræbt. Det oplyser pilotens familie til nyhedsbureauet Reuters.

Der er ikke nævnt navne i de første rapporter, men der er med stor sandsynlighed tale om piloten Muath al-Kasaesbeh.

Han blev taget til fange af de yderliggående militante i december, da hans fly styrtede ned ved Eufrat-floden i det nordlige Syrien, hvor Islamisk Stat har kontrollen.

Jordan har forsøgt at forhandle med den islamistiske gruppe om en fangeudveksling, men det lykkedes ikke at nå et resultat.

Den amerikanske præsident, Barack Obama siger at videoen, hvis den ellers er ægte, kun vil forstærke USA's mål om at udslette Islamisk Stat.

Obama har bedt sine eksperter på området om at mobilisere alle ressourcer i bestræbelser på at lokalisere andre gidsler, der skulle være i Islamisk Stats skæbne.

Nyhedsbureauet AP skriver, at der er tale om en video, der er 20 minutter lang.

I den offentliggjorte video optræder en mand i en orange fangedragt, der er lig dem, som er brugt under tidligere IS-henrettelser.

Manden, som angiveligt er piloten, beskriver den vestlige koalitions bombetogter mod IS, og man ser efterfølgende, at han står i et bur med tøjet overhældt af brandbar væske.

Efterfølgende sætter en maskeret mand ild til manden i buret.

Den islamistiske gruppe har optaget og publiceret flere henrettelser, hvor gidsler får halsen skåret over. Det er første gang, at et gidsel brændes.

De ydmygende billeder af den halvnøgne pilot, som umiddelbart efter styrtet blev pågrebet af Islamisk Stat, har chokeret jordanerne og givet en konkret påmindelse om omkostningerne ved krigen.

Det har ført til demonstrationer i Jordan, blandt andet i pilotens hjemby, Karak, hvor indflydelsesrige klaner længe har udgjort en vigtig støtte for den jordanske konge.

Muath al-Kasaesbehs klan er en del af Bararsheh-klanen, der har betydelig politisk indflydelse ifølge New York Times.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden