Udland

Islamister afviser opløsning af parlament

Egyptens Muslimske Broderskab afviser opløsning af parlamentet og kræver folkeafstemning om beslutningen.

Islamister afviser opløsning af parlament

Det muslimske broderskab i Egypten afviser det styrende militærråds beslutning om at opløse parlamentet i Kairo. Broderskabet kræver en fair folkeafstemning om militærrådets beslutning.

- Konstante trusler om at opløse parlamentet, der er valgt af 30 millioner egyptere, viser militærrådets ønske om at monopolisere magten, hedder det i en erklæring fra broderskabet.

- En opløsning af det valgte parlament må afgøres ved en fair folkeafstemning, hedder det videre.

Erklæringen kom kun minutter efter, at militærrådet gennem Egyptens statslige nyhedsbureau Mena havde meddelt, at parlamentet formelt var opløst, og at dets medlemmer er blevet forment adgang til parlamentsbygningen.

Militærrådet har opløst parlamentet, efter at Egyptens forfatningsdomstol torsdag erklærede, at parlamentsvalget, der blev afholdt over flere måneder i vinter, blev gennemført i strid med forfatningen.

Det Muslimske Broderskabs politiske fløj, Frihed og Retfærdighedspartiet, sidder på langt de fleste pladser i parlamentet.

Broderskabet anklager militærrådet for at være i færd med at gennemføre et kup mod de demokratiske valgte politikere for at bevare magten og sikre, at de gamle magthavere under den afsatte præsident Hosni Mubarak fortsat har indflydelse.

Opløsningen af parlamentet får ingen indflydelse på præsidentvalget, der holdes lørdag og søndag. Det er et opgør mellem broderskabets Mohammed Mursi og Ahmed Shafiq, der var premierminister under Mubaraks sidste dage ved magten.

Men dagens politiske udmeldinger er yderligere gødning på den politiske forvirring, der hersker i Egypten. Iagttagere betegner situationen som kaotisk, og uanset hvem af de to kandidater, der vinder, står vedkommende over for meget vanskelige opgaver.

/ritzau/AFP