Udland

Islamister smadrer to grave i moské i Mali

Ødelæggelser af grave og mausoleer i Timbuktu i det afrikanske land Mali fortsætter med uformindsket kraft.

Islamister smadrer to grave i moské i Mali

Militante islamister har tirsdag smadret to grave ved den berømte Djingareybar moské i Timbuktu i Mali. Moskeen fra det 14. århundrede er opført på Unescos liste over verdens kulturarv, oplyser beboere.

Omkring en halv snes militante ankom i en pansret firehjulstrukken lastbil. De var bevæbnet med hakker og skovle. De skød op i luften for at skræmme folk og begyndte at smadre gravene ifølge øjenvidnet Ibrahim Cisse.

- De blokerede de to største veje, der fører til mausolæerne. Da de så folk samles til en ceremoni i nærheden, begyndte de at skyde op i luften, siger en anden beboer, Mahmoud ould Ibrahim.

De nye ødelæggelser følger i kølvandet på sidste uges angreb på andre historiske og religiøse mindesmærker i Timbuktu. Unesco betegner det som hensynsløs ødelæggelse.

Islamister fra Ansar Dine-gruppen siger, at de århundreder gamle helligdomme, der knytter sig til den lokale udgave af Sufi, er ugudelige.

Ansar Dine og bevæbnede allierede, heriblandt al-Qaeda udbrydergruppen MUJWA, har kapret de lokale MNLA-tuaregoprøreres selvstændighedsopstand og kontrollerer nu to tredjedele af Malis nordlige ørkenregion. Områder, der omfatter Gao, Kidal og Timbuktu.

De har ødelagt mindst otte af de 16 mausoleer, der er registreret i byen, plus et antal grave og en hellig dør til Sidi Yahia-moskeen i deres kampagne for at udslette spor af, hvad de betragter som uislamisk afgudsdyrkelse.

Ifølge Unesco er Djingareyber sammen med Sankore og Sidi Yahia moskeerne kendt som byens tre store moskeer. Djingareyber er opført af sultan Kankan Moussa efter hans tilbagekomst i 1325 fra en pilgrimsrejse til Mekka.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.