Udland

Islands statsminister træder snart tilbage

Efter at have styret Island i tre et halvt år forbereder statsminister Jóhanna Sigurdardóttir nu retræten.

Islands statsminister træder snart tilbage

Islands statsminister, Jóhanna Sigurdardóttir, har bestemt sig for at træde tilbage, når hendes nuværende regeringsperiode slutter til næste forår, og hun stiller ikke op igen, oplyser hun torsdag.

Den 69-årige Sigurdardóttir har været ved magten siden april 2009.

Dengang overtog en rød-grøn regering det islandske fallitbo, efter at den liberalt-konservative regering måtte gå af på grund af dens rolle i det økonomiske kollaps, der ramte landet i efteråret 2008.

- Når perioden er ovre, har jeg tænkt mig at forlade politik, siger statsministeren til sit socialdemokratiske parti i et brev, der blev offentliggjort torsdag.

- Alting har sin tid, også min tid i politik, som har været lang og begivenhedsrig. Jeg tror, at det nu er det rette tidspunkt for andre at overtage stafetten, som jeg fik i hånden efter sammenbruddet, siger hun.

Jóhanna Sigurdardóttir, der er tidligere stewardesse og gift med en anden kvinde, har været medlem af Altinget siden 1978. Hun har tidligere været socialminister i Island.

Ved at komme med meddelelsen nu, siger hun, har partiet masser af tid til at finde en efterfølger forud for altingsvalget i april.

Hendes regering har bestået af en koalition af hendes socialdemokratiske Samfylkingin og det socialistiske miljøparti, Venstri-Græna.

Koalitionen har i regeringsperioden været på kant flere gange i forbindelse med Islands mulige ansøgning om optagelse i EU, hvor Samfylkingin er for, mens Venstri-Græn ligesom store dele af den borgerlige opposition er imod.

Island indledte en ansøgning om medlemskab i 2009 i kølvandet på finanskrisen, og det går stærkt med medlemsforhandlingerne. Men i takt med eurokrisen og den islandske økonomis hurtige genopblomstring trædes der nu på bremsen.

De rød-grønne har klart udtrykt dette, og det har ophidset de proeuropæiske socialdemokrater i Island. Den folkelige opbakning til EU-projektet i dag er også stærkt vigende.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.