Isolationskrav bør erstattes af coronapas

Coronahåndtering har ramt erhvervsliv skævt

 <i>Ritzau Scanpix</i>

Ritzau Scanpix

Af Annette Hyldebrandt

chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, Vodroffsvej 32, 1900 Frederiksberg C

SMITTEFARE:Samlet set har den danske coronahåndtering været god, men man kommer ikke uden om, at den har ramt erhvervslivet skævt.

Særligt turisme- og oplevelseserhvervet har gang på gang måtte holde for, når der skulle introduceres restriktioner, og det har kostet både arbejdspladser og virksomheder.

I regeringens genåbningsplan savner vi de politiske visioner for en genåbning af grænserne, som er så afgørende for hele turismeerhvervet.

Den absolutte højsæson for mange nordjyske virksomheder står nemlig for døren.

Erhvervet har dog ingen udsigt til udenlandske gæster med de nuværende isolationskrav, hvor besøgende skal afskære sig fra kontakt med omverdenen i 10 dage, og der er vi nødt til at tænke i andre baner for at understøtte turisme- og oplevelseserhvervet samt at sikre indtægter for milliarder til danske virksomheder. Vi mener, at coronapasset med negative tests, beviste antistoffer og vacciner bør kunne træde i stedet for de gældende regler for at krydse grænsen. For vi ved allerede nu, at mange af de potentielle gæster fra udlandet vil være vaccinerede, når vi kommer til sommeren, og de vil få afgørende betydning i arbejdet med at få regionens turismeerhverv på fode igen.

Populært sagt har vi i Danmark et plus på turismebalancen, hvilket kan koges ned til, at udlændinge bruger flere penge her i landet, end danskerne bruger på at rejse ud. Uden horisont og en plan for, hvornår det igen er muligt at tage på ferie i Danmark udebliver bookingerne. Det rammer restauranter og hoteller, campingpladser, vandrehjem, kroer, forlystelsesparker, sommerhuse – ja alle de brancher, der lever af turismen.

Sidste år var covid-19-håndtering stadig ny, da vi nåede sommeren, og heldigvis kom mange af Nordjyllands turismevirksomheder godt igennem højsæsonen på trods af, at udenlandske turister blev mødt af et meningsløst krav om at booke mindst seks overnatninger for at rejse ind i landet.

Nogle forretninger kunne endda oparbejde en økonomisk polstring, der har kunnet afbøde konkurser i forbindelse med den nuværende nedlukning. I år ved vi mere om Corona, og vi kan trække stregerne til et regelsæt for indrejse til Danmark i sommeren, der både tilgodeser erhvervslivet og holder smitten nede.

Men der skal handles nu, for mange rejsende booker i god tid.

Vi ser mange af de europæiske destinationer, som vi konkurrerer med, komme med klare udmeldinger om, hvorledes de forventer at modtage gæster i sommeren. Vi må ikke se passivt til i dette kapløb. Danmark bør gøre det samme, så tyske, svenske og norske familier får booket sommerferien til Danmark nu.

Turisme her i landet er et vigtigt eksporterhverv, og uden politisk handlekraft vil vores potentielle gæster søge andre steder, da de nuværende isolationskrav fungerer som en effektiv showstopper for Danmark som turistdestination.

Coronapasset bør bane vejen for udenlandske turister til Danmark, for man smitter hverken mere eller mindre med det pas i hånden, hvis man er fra Lübeck i stedet for Lemvig, eller fra Oslo i stedet for Aalborg.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden