Israel: Iran skal anerkende vores ret til at eksistere

Den endelige atomaftale med Iran skal indeholde garantier for Israel, siger Netanyahu efter sikkerhedsmøde.

Når den endelige atomaftale med Iran skal hamres på plads inden udgangen af juni, skal den indeholde forsikringer fra iransk side om Israels ret til at eksistere.

Det siger den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, efter at have drøftet den rammeaftale, der blev indgået i Lausanne torsdag aften, med sit sikkerhedskabinet.

Netanyahu betegner aftalen som dårlig og understreger, at der er andre muligheder end at indgå en dårlig aftale eller gå i krig.

- Der er et tredje alternativ. At vi står fast og øger presset på Iran, indtil vi opnår en god aftale, lyder det i en udtalelse fra det israelske premierministerkontor.

- Israel kræver, at en endelig aftale med Iran indeholder en klar og utvetydig iransk anerkendelse af Israels ret til at eksistere.

Israel kaldte tidligere rammeaftalen en "historisk fejltagelse" og betegner den som en trussel mod landets overlevelse.

Netanyahu tilføjer efter mødet med ministre og højtstående embedsmænd i sikkerhedskabinettet, at et enigt kabinet på det kraftigste modsætter sig aftalen.

- Aftalen vil udgøre en alvorlig fare for regionen og for verden, og den truer staten Israels eksistens, siger han.

Premierministeren kritiserer også, at aftalen med Iran betyder, at en lang række sanktioner mod landet vil blive ophævet.

- Det sker lige på et tidspunkt, hvor Iran optrapper sin aggression og terror i regionen og ud over den, siger Netanyahu.

- Sådan en aftale baner vej for Iran til en bombe. Og den kan udløse et atomvåbenkapløb i Mellemøsten, som i høj grad vil øge risikoen for en frygtelig krig, advarer han.

Også inden indgåelsen af aftalen torsdag lød der skarp kritik fra Israel.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.