Israel lukker Gaza-grænse inden muslimsk højtid

To palæstinensere blev fredag dræbt ved grænseovergangen til Gaza-striben. Søndag har Israel lukket grænsen.

Israel har søndag lukket sin eneste grænseovergang til Gaza-striben, Erez. Det sker, efter at to palæstinensere fredag blev skudt ved grænsen af israelere.

Den israelske forsvarsminister, Avigdor Lieberman, forklarer, at grænselukningen skyldes "voldelige episoder ved grænsen i fredags".

Grænselukningen er blevet bekræftet fra palæstinensisk side. Nødhjælp kan stadig passere. Det samme kan palæstinensere, der rejser ind i enklaven.

Lukningen kommer, få dage før at den muslimske højtid eid al-adha finder sted. Den kan derfor forhindre folk i at rejse for at fejre højtiden.

Fejringen af eid al-adha løber fra mandag aften til torsdag aften. Israel har ikke oplyst, hvor længe grænselukningen vil vare.

Protester ved grænsen til Gaza-striben endte fredag med to døde palæstinensere. Ingen israelere blev såret, oplyser israelske myndigheder.

Israel har håndhævet en blokade af Gaza-striben til vands, til lands og i luften i mere end et årti, men tillader dagligt er begrænset antal at passere grænsen.

Ifølge israelske myndigheder passerer gennemsnitligt 1000 Erez-overgangen dagligt. Det tæller både studerende og forretningsfolk. De fleste er dog personer, som har brug for medicinsk hjælp.

Den eneste anden grænseovergang til Gaza-striben deles med Egypten. Rafah-overgangen har primært være lukket i de seneste år, men den har været stort set åben siden midten af maj.

Gazastriben er et område mellem Israel, Egypten og Middelhavet. Der bor omkring to millioner palæstinensere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.