Udland

Israel mister opbakning fra nordmænd

Den norske befolkning er ikke tilfreds med den måde Israel behandler sine palæstinensiske naboer på.

Israel mister opbakning fra nordmænd

Støtten til staten Israels politik i konflikten med palæstinenserne er lav og faldende i den norske befolkning. Det fremgår af en ny rapport fra Holocaustsentret om Antisemitisme i Norge.

Der er tre gange flere i Norge, som støtter palæstinenserne i konflikten i Mellemøsten, end der er Israel-sympatisører, skriver avisen Vårt Land.

Mens 37 procent af de adspurgte siger, at de holder lidt, mest eller kun med palæstinenserne, så svarer kun 13 procent, at de holder lidt, mest eller kun med Israel i den israelsk-palæstinensiske konflikt. Halvdelen af de adspurgte forholder sig neutrale.

Selv om rapporten afdækker, at 12,5 procent af den norske befolkning har udprægede fordomme mod jøder, så finder den ikke noget entydigt sammenfald mellem kritik af staten Israels politik og antisemitiske holdninger.

Undersøgelsen bekræfter, at der er en betydelig sammenhæng mellem partipolitisk ståsted, og hvilken af parterne man holder med i den palæstinensisk-israelske konflikt.

Det samme gælder interessen for konflikten, som med 88 procent er klart størst blandt dem, der stemmer på Sosialistisk Venstreparti (SV) og med 84 procent på dem, der stemmer på Kristelig Folkeparti (KrF).

Den laveste interesse for konflikten i Mellemøsten finder man blandt Fremskrittspartiets vælgere med kun 57 procent.

/ritzau/NTB