Udland

Israel udvider udskældt praksis til at omfatte israelere

Flere end 5000 palæstinensere sidder varetægtsfængslet uden retskendelse, mens tallet for israelere er nul.

Israels nationale sikkerhedsråd har udvidet en udskældt praksis for varetægtsfængslinger uden retskendelse til også at omfatte israelere.

Initiativet er taget søndag i kølvandet på en mordbrand i denne uge på Vestbredden, hvor jødiske bosættere mistænkes for at stå bag flere brandstiftelser, der har kostet en halvandet år gammel palæstinensisk dreng livet.

Sagen er blevet fordømt af den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, som kalder mordbranden et "terrorangreb", der skal efterforskes og opklares hurtigst muligt.

Netanyahu siger i en skriftlig udtalelse, at initiativet er taget, så de "skyldige kan blive retsforfulgt og for at forhindre sådanne angreb i fremtiden".

De såkaldt "administrative varetægtsfængslinger" har været genstand for hård kritik fra blandt andet internationale menneskeretsgrupper.

Hidtil har den praksis kun været anvendt mod palæstinensere, men drabet på drengen har fået Israels regering til at handle hurtigt. Formentlig af frygt for at episoden kan udløse massive uroligheder.

Sidste år ledte Israels voldsomme håndtering af sagen om tre israelere, som blev bortført og dræbt på Vestbredden, til en blodig krig i Gaza, hvor flere end 2000 palæstinensere mistede livet.

Den dræbte halvandetårige drengs mor og hans ældre bror blev indlagt i livstruende tilstand efter mordbranden.

Episoden fandt sted bare en halv dag efter, at en ultraortodoks jøde havde stukket seks mennesker under den årlige parade for homoseksuelle i Jerusalem.

Flere israelske kommentatorer undrer sig ifølge nyhedsbureauet Reuters over, at sikkerhedsstyrkerne endnu ikke har fundet de skyldige i mordbranden.

De konstaterer, at når palæstinensere står bag vold, fremstilles de formodet skyldige prompte, og man foretager en såkaldt "administrativ varetægtsfængsling".

Israel begrunder praksis i nødvendigheden af at forhindre yderligere vold. En anden forklaring lyder, at et retsmøde risikerer at afsløre identiteten af hemmelige informanter.

Ifølge den israelske menneskeretsgruppe B'Tselem sad 5442 palæstinensere varetægtsfængslet uden retskendelse i juni.

En talskvinde for B'Tselem siger, at ingen israelere - efter organisationens viden - har været udsat for "administrativ varetægtsfængsling" i nyere tid.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.