Udland

Israelsk avis: Danske soldater kan blive sendt til Golan

FN og Sverige drøfter mulighed for at sende nordisk styrke af soldater til Golanhøjderne. Finnerne siger nej.

Israelsk avis: Danske soldater kan blive sendt til Golan

Danske soldater kan blive sendt til Golanhøjderne i Syrien som del af en fællesnordisk styrke under ledelse af FN.

Ifølge den israelske avis Haaretz drøfter FN og Sverige muligheden for at udstationere soldater i området.

I så fald kan der blive tale om både danske, svenske, finske og norske soldater, fordi Sverige kun vil bidrage med soldater, hvis de indgår i en fællesnordisk styrke.

Den vil i så fald blive en del af FN's observatørstyrke Undof.

Men den finske udenrigsminister, Erkki Tuomioja, siger til tv- og radiostationen Yle, at Finland ikke har mulighed for at sende fredsbevarende soldater til Golan, men overvejer muligheden for at øge antallet af finske militærobservatører i Golan og omegn.

Anderledes positiv er den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, som ifølge Haaretz har fået forespørgsler om en fællesnordisk styrke fra FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og verdensorganisationens Syrien-udsending, Lakhdar Brahimi.

- Det passer, at FN-sekretariatet har sonderet terrænet med Sverige, men også med et stort antal andre lande, hvad angår Undofs fremtid, efter at Østrig besluttede at trække sig ud, siger Bildts presserådgiver, Erik Zsiga, til nyhedsbureauet TT.

Baggrunden for drøftelserne er Østrigs nylige beslutning om at hente sine FN-soldater hjem fra Golanhøjderne.

Ifølge Hareetz ønsker svenskerne at gøre Undof til en mere "robust styrke", som kan forsvare sig, hvis den bliver angrebet.

Avisen har sine oplysninger fra en unavngiven israelsk embedsmand, skriver nyhedsbureauet NTB.

Borgerkrigen i Syrien har øget spændingerne i grænseområdet til Israel, og syriske oprørere har flere gange taget FN-soldater til fange. Der er også blevet affyret skud over grænsen fra syrisk side, som er blevet besvaret fra Israel mod mål i nabolandet.

Israel erobrede store dele af Golanhøjderne fra Syrien under Seksdageskrigen i 1967. FN anser besættelsen for at være ulovlig og kræver en israelsk tilbagetrækning fra området.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.