Israelsk statsbesøg i Norge mødes med protester

Israels præsident, Shimon Peres, er på officielt besøg i Oslo. Demonstranter er mødt op for at tage imod.

Der har været demonstrationer i Norges hovedstad, Oslo, mandag, hvor Israels præsident, Shimon Peres, er på officielt besøg.

Den efterhånden 90-årige Peres er det første statsoverhoved fra Israel, som besøger Norge.

Norske medier rapporterer om demonstrationer såvel på slotspladsen som foran Stortinget, hvor en række organisationer og aktivister kritiserer besøget, som de ser som en norsk blåstempling af Israels besættelsespolitik.

- Det er et signal om, at Norge anerkender Israels annekteringspolitik og vælger at se bort fra dets grove brud på folkeretten, hedder det i en fælles erklæring fra flere partier fra venstrefløjen, en række fagforeninger, Palæstinakomiteen og Norsk Folkehjelp.

- Folkeretsbrud må fordømmes, ikke belønnes med gallamiddag ved kongens bord, mener de.

Det er de fortsatte udbygninger af israelske bosættelser på den besatte Vestbred, som ophidser organisationerne. De mener, det undergraver muligheden for at oprette en selvstændig palæstinensisk stat, som er det internationale samfunds mål.

Peres modtog i 1994 Nobels fredspris sammen med den daværende israelske premierminister Yitzhak Rabin og palæstinensernes leder Yasser Arafat. Den modtog de i Oslo for en fredsaftale, som Norge havde en vigtig andel i, men som ikke har ført til den fred, man håbede på.

- Jeg ser mig ikke tilbage. Man kan alligevel ikke ændre fortiden, så det er spild af tid at prøve at analysere den, siger Peres til journalister i Oslo.

- Jeg koncentrerer mig helt og holdent om fremtiden. Jeg ser frem og ser, at der er ting, vi kan gøre bedre, tilføjer han.

Besøget i Oslo kan sætte kong Harald i en vanskelig situation.

Det er kutyme, at et sådant besøg følges op af en invitation til kongen om at komme på officielt besøg i Israel.

Kongen har aldrig tidligere været i Israel, og det vil i den nuværende situation med de fortsatte israelske byggeprojekter på Vestbredden være stærkt kontroversielt med et norsk statsbesøg.

I juli udløber Peres' embedsperiode.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst