Medicin

It-system kan have ført til tusindvis af medicinfejl

Patienter i Region Hovedstaden og Sjælland kan have taget forkerte doser medicin på grund af fejl i it-system.

En fejl i it-systemet Sundhedsplatformen har resulteret i misvisende mærkater på pakninger med medicin.

Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland ifølge flere medier.

Fejlen har medført, at der er angivet forkerte doser medicin på mærkatet på de pilleglas og -æsker, som patienter har fået udleveret på apoteket.

De sidste seks måneder drejer det sig om 3829 recepter eller ordinationer.

Hvis de berørte patienter har fulgt beskrivelserne på mærkaterne - og ikke deres læges anvisninger - er der derfor risiko for fejlmedicinering.

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling fortæller til Ritzau, at fejlen er sket på sygehusenes ambulatorier, når læger har udfyldt recepter, samtidig med at de har ændret patienternes dosis.

Det er nu indført, at der kommer en dialogboks op på skærmen i denne type tilfælde, hvor lægerne skal godkende recepten, før den udskrives. Det skal forhindre, at fejlene gentager sig.

Det er alvorligt, at der er opstået fejl i mærkaterne på patienters medicin, understreger Svend Hartling. Og netop på grund af risikoen for fejl skal man som patient altid følge den vejledning, man har fået af sin læge.

- Og hvis man har svært ved at huske, hvilken dosis man skal tage, kan man tjekke denne på sundhed.dk eller på det fælles medicinkort. Eller man kan kontakte egen læge eller sit ambulatoriet, siger Svend Hartling.

På sundhed.dk og det fælles medicinkort (fmk-online.dk) er de angivne doser korrekte, forsikrer han.

Fejlen har stået på siden Sundhedsplatformen blev lanceret på Herlev-Gentofte Hospital i marts 2016. Men først midt i oktober i år blev fejlen rettet. Det skete, efter at en læge indberettede problemet.

Formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, har svært ved at forstå, hvorfor problemet ikke er blevet opdaget langt tidligere.

- Vi har siden maj 2016 fortalt om, at vi var dybt bekymrede for de ting, der skete omkring medicineringen, og at det var dybt problematisk i forhold til patientsikkerheden, siger Lisbeth Lintz til DR P4 København.

Cirka 300-350 patienter i Region Hovedstaden kan forvente at få et opkald fra et ambulatorie, hvor man vil sikre sig, at patienterne har fulgt anvisningen fra lægen og ikke det, der står på medicinæsken.

Efter den første gennemgang af recepter vil Region Hovedstaden og Region Sjælland vurdere, om der skal tjekkes op på recepter op til et år tilbage.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst