Udland

Italien og Spanien siger ja til vækstpagt

EU's nye vækst- og jobpagt bliver en realitet, nu da Spanien og Italien har fået krav om hurtig hjælp igennem.

Italien og Spanien siger ja til vækstpagt

Italien og Spanien har ikke længere nogen forbehold mod EU's nye vækst- og jobpagt, siger eurogruppens formand, Jean-Claude-Juncker, tidligt fredag efter natligt eurotopmøde.

Her blev de 17 eurolande enige om at oprette et nyt, fælles banktilsyn ved Den Europæiske Centralbank (ECB). Dermed kan nødlidende banker for fremtiden direkte bede om hjælp hos EU's redningsfonde, der hidtil kun har givet hjælpepakker til lande.

- Spanien og Italien har ophævet deres forbehold, siger Juncker, Luxembourgs premierminister, efter at han har siddet ved forhandlingsbordet i over 13 timer.

Den nye vækst- og jobpagt skulle egentlig have været i hus tidligt torsdag aften på førstedagen af EU-topmødet i Bruxelles.

Den skal skaffe mindst 120 milliarder euro (knap 892 milliarder kroner) til investeringer i blandt andet byggearbejde og dermed millioner af nye job.

Men det, der egentlig blev regnet for en formalitet, udviklede sig til lidt af et drama, da Spanien og Italien sent torsdag aften pludselig sagde, at de kun ville støtte pagten, hvis det her og nu bliver billigere for dem at låne penge i udlandet.

Dermed så topmødets vært, EU-præsident Herman Van Rompuy, sig nødsaget til at ændre sin tidsplan:

Eurozonens 17 stats- og regeringschefer gik direkte over til at holde deres eget topmøde i stedet for at vente til fredag eftermiddag som egentlig planlagt, når EU-topmødet er slut.

Den fortsatte gældskrise i eurolandene får også Juncker til at tage en tørn mere som chef for eurogruppen. Ved et EU-topmøde i marts sagde luxembourgeren ellers, at han ville stoppe på posten, som han har haft siden 2005.

På et spørgsmål om, hvorvidt han nu alligevel fortsætter, siger han fredag morgen:

- Det bliver afgjort fredag. Men jeg vil under ingen omstændigheder sidde en hel embedsperiode.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.