Udland

Italien risikerer handlingslammelse efter mudret valggyser

Centrum-venstrekoalitionen får flertal i underhuset, men i overhuset er koalitionen afhængig af andre partier.

Italien risikerer handlingslammelse efter mudret valggyser

Valget i Italien ser ikke ud til at få nogen klar og definitiv vinder. Dermed er der risiko for et handlingslammet parlament i Rom.

Centrum-venstrekoalitionen sikrer sig kontrol med underhuset og får også flest mandater i nationalforsamlingens andet kammer, Senatet.

Men de har ikke nok opbakning fra vælgerne til at opnå et flertal i Senatet - i forhold til højrefløjen anført af den tidligere regeringsleder Silvio Berlusconi.

Det viser valgresultatet med 99,9 procent af stemmerne optalt ifølge landets indenrigsministerium.

En regering skal i praksis have flertal i begge kamre i Italiens nationalforsamling for at kunne styre landet. Lovforslag skal igennem begge kamre for at blive godkendt.

I Senatet vil koalitionen være afhængig af støtte fra komikeren Beppe Grillos protestbevægelse, der blev det tredjestørste parti ved valget, for at have tilstrækkelig med stemmer til at få vedtaget lovforslag.

Alternativt er centrum-venstrekoalitionen afhængig af støtte fra Berlusconi og partierne på højrefløjen.

Det uklare resultat har skabt usikkerhed på finansmarkederne, der frygter, at det bliver umuligt at danne en handlekraftig regering.

- Det er tydeligt for alle, at landet er på vej ud i en meget vanskelig situation, siger Pier Luigi Bersani, formand for Det Demokratiske Parti og leder af centrum-venstrekoalitionen.

Hvis højrefløjen får flertal i Senatet vil italiensk politik sidde i en skruestik.

- Hvis der er et flertal i kammeret og et andet i Senatet, er der ingen regering, sagde Stefano Fassina, der er topembedsmand for Det Demokratiske Part, tidligere på aftenen, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst