Udland

Italiens præsident vil drible uden om nyvalg

Berlusconi opfordrer til at holde et nyt valg for at løse krisen, men den køber præsidenten ikke.

Italiens præsident vil drible uden om nyvalg

Regeringskrisen i Italien har ryddet kalenderen for toppolitikerne i hovedstaden Rom. Nu er søndag ingen fridag.

Der skal findes løsninger, efter at den tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti lørdag trak sine fem ministre ud af koalitionsregeringen.

Partiet, der tidligere hed Frihedspartiet (PDL), men som Berlusconi nu igen vil kalde Forza Italia, har officielt trukket sig, fordi det er imod den økonomiske politik om blandt andet at hæve momsen.

Berlusconis politiske modstandere og mange iagttagere mener imidlertid, at krisen er frembragt, fordi Berlusconi står over for at miste sin parlamentsplads ved en afstemning, fordi han er dømt for skattefusk.

Hele denne spegede sag ventes at stå på dagsordenen, når præsident Giorgio Napolitano og premierminister Enrico Letta senere søndag mødes for at drøfte krisen.

Berlusconi har allerede opfordret til nyvalg, men han har ikke helt præsidenten med på den idé.

Napolitano siger, at han kun vil opløse parlamentet, hvis krisen ikke kan løses på anden vis.

Det er kun syv måneder siden, at der sidst var valg.

Reuters skriver, at Berlusconis bagland denne gang ikke ser ud til at være helt så opsat på at følge ham i hans opfordring til nyvalg.

Og her kan en løsning måske være. For håbet om, at Letta eller måske en anden parlamentariker kan finde en regering i det nuværende parlament, kan afhænge af et tilpas stort antal rebeller på Berlusconi-fløjen.

Forfatningsminister Gaetano Quagliariello og sundhedsminister Beatrice Lorenzin sagde søndag begge, at de går af, men de er ikke en del af Berlusconis nye Forza Italia.

Flere andre af Berlusconis hidtidige støtter har også udtrykt sig nølende.

Men, skriver Reuters, det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt der her er tale om en revolte, som er stor nok til at afværge et nyvalg.

Letta kan samle flertal i parlamentets underhus, men i overhuset, Senatet, har han brug for stemmer fra en del af Berlusconis parti eller fra oppositionen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst