Italiensk for vinelskere

Lærers begejstring for italiensk vin førte til succesimport med efterfølgende nedtrapning

Der er lagt snubletråde ud, når den lokale italienske vinimportør Kim Jensen får sine sendinger fra støvlelandet. Postadressen er nemlig Tårnvej 6, 9310 Vodskov, og i starten havde chaufførerne svært ved at finde adressaten - som faktisk bor i Vester Hassing. Her holder Kim Jensen med sin familie til i byens gamle skole, og nej, han er ikke uddannet vinmand, men er ligesom sin kone skolelærer. Når vinene alligevel er kommet ind i billedet, så er det på rent hobbyniveau, selvom Vester Hassing Vinimport på et tidspunkt havde så meget vind i sejlene, at skipperen havde svært ved at følge med. - I starten hobede pallerne sig op herhjemme, men da det endte med, at vi også sov sammen med vinene, måtte jeg finde anden lagerplads, forklarer Kim Jensen, der nu har sit lager i en lade i udkanten af byen. - Samtidig er jeg gået i gang med at sætte en af vore skolebygninger i stand, så den kan huse vinlageret fremover. Planen er, at vinene skifter plads til foråret, og derfor bruges adskillige weekender i øjeblikket på lagersalg, så der bliver tyndet ud i bestanden. Italiensk for begyndere Interessen for vine var i starten kun på det helt private plan. - Jeg var over 25 år, da jeg første gang drak vin, siger Kim Jensen, der efterfølgende blev ret optaget af vine og deres forskellige særpræg. - Jeg blev en virkelig engageret og interesseret forbruger, der købte og læste masser af bøger om emnet . På et tidspunkt fandt Kim Jensen ud af, at italienske vine var ret så interessante, og på familiens rejser blev der købt vine med hjem til eget forbrug. - Her konstaterede jeg, at der var et utroligt, stort udvalg, men det slog ikke igennem i Danmark, hvor de italienske vine kun repræsenterede fem procent af det, der blev solgt, forklarer han, der også kunne se, at prissætningen på de italienske vine var alt for høj. På den baggrund opstod idéen om at starte egen import. Uden egentlig at vide noget om, hvordan sådan noget skulle kringles, opfandt Kim Jensen sin helt egen lidt omstændelige og bekostelige måde. Bindegal start - Når jeg tænker tilbage på starten, så kan jeg se, at det jeg gjorde var bindegalt, erkender den italienske amatør-vinimportør. Jeg rejste simpelthen - vistnok i 1988 - alene med toget til Bolzano, og her købte jeg en masse forskellige vine, som jeg tog med hjem på hotelværelset, fortæller han, der efterfølgende trak otte propper op for at prøvesmage. Resten blev hældt i vasken, og på den måde gik der nogle dage. - Til sidst havde jeg valgt ti ud, som jeg syntes var tæskegode. Derefter blev toldvæsenet kontaktet, og Kim Jensen fik tilsendt de regler og det talmateriale, der var brug for. - Næste fase var at skrive til venner og bekendte om, at nu kunne de købe de fantastiske, italienske vine gennem mig, fortæller han, der på det tidspunkt hverken havde været i kontakt med producenter, forhandlere eller importører. - Men jeg bestilte og ringede til de forskellige producenter, hvor jeg på skift talte engelsk og tysk, og det hele lykkedes, men det kunne lige så godt være gået rivende galt. På den måde gik selve starten så hurtigt, at der ikke var tid til at finde et helt specielt navn, så det nye firma kom bare til at hedde Vester Hassing Vinimport - eller V.H-Vinimport. Smagsoplevelse I dag kan Kim Jensen forstå en hel del italiensk, men forhandlingerne foregår stadig på engelsk, tysk og fransk, og det går helt fint. - Den dybere årsag til mit initiativ, ligger jo nok i den skuffelse jeg fik over ikke at kunne få alle de gode, italienske vine herhjemme, og de få, der var i handelen, var alt for dyre i forhold til, hvad de kunne købes for i Italien. Kun ganske få gange har Kim Jensen bevæget sig ud over det italienske. - Det var, da jeg på et tidspunkt smagte nogle meget gode og spændende østrigske vine, men de var relativt dyre, så det har jeg ikke gjort meget mere ved, siger han, der efterfølgende har konstateret, at de pågældende vine ganske rigtigt var i verdensklasse og nu sælges i USA til tårnhøje priser. For Kim Jensen handler fornøjelsen ved at drikke vin om smagsoplevelser. - Problemet er så, hvad man sætter vinene sammen med. Den perfekte ledsager skal passe med smagsnuancerne, og det handler om at finde de mest spændende kombinationer, fastslår han. Boble-vine Italien har over 1000 forskellige druesorter og mange forskellige jordbundsforhold. - Her er mange flere end i Frankrig, og derfor også mange forskellige stilarter - for eksempel boble-rødvinene, fortæller den efterhånden drevne importør, der hurtigt oplevede, at mange andre mennesker var lige så gale, som han selv er - på det vinøse plan. Ikke mindst de boblende vine, bl. a. champagner er Kim Jensen selv meget begejstret for, og her har han mærker, der efter hans mening snildt kan konkurrere med Den gule Enke på både smag og pris. - For det meste har jeg været heldig, andre gange har jeg måttet sælge ud af bagdøren til private, og her i Nordjylland havde jeg ikke den store konkurrence. Der var kun en enkelt importør, mens der i Århus området var mindst ti, der havde gang i de italienske vine. Ind imellem har Kim Jensen også taget turen til København, hvor han har købt vin - ofte fra firmaer, der var ejet af italienere. Vokseværk På et tidspunkt havde V.H. Vinimport forretninger og restauranter over hele landet som kunder. - De vurderede, at de her fik gode italienske vine til den rigtige pris, siger Kim Jensen, der også oplevede, at københavnerne gerne ville handle med en jyde. - De fik leveringerne til tiden, og de var sikre på, at de ikke blev snydt. Mine vine endte på nogle af hovedstadens fineste restauranter, blandt andet italienske Era Ora og hos Lauterbach. De nåede også frem til direktionslokalerne, simpelthed fordi de store firmaer herhjemme var tynde i det italienske sortiment. Da markedet i 90'erne ændrede sig, så måtte de kendte firmaer ud at bruge luskemetoder, enten ved at "stjæle" producenten - eller købe hos Kim Jensen, der aldrig annoncerer eller sender nyhedsbreve og prislister ud. - Jeg har aldrig været sælger, og vinene bør være så gode, at de sælger sig selv, mener han. Pausesignal På et tidspunkt fyldte vinsalget så meget, at Kim Jensen måtte prioritere. - Vi har det her kæmpestore hus, hvor jeg konstant er i gang med ombygninger, og så har jeg mit spændende lærerjob, så jeg valgte at geare lidt ned, siger han, der efterfølgende fik konstateret kræft i mandlerne og i dette år har oplevet et slemt sygdomsforløb, som han og familien har tacklet forbilledligt. Fra starten lovede Kim Jensen sin kone to ting omkring vinimporten. - Den ene var, at jeg aldrig ville importere noget, som vi ikke selv ville drikke - for jeg kunne jo sagtens skaffe noget hø, som restauranterne kunne bruge til "husets vin". Så lovede jeg også, at jeg ikke ville løbe nogen økonomisk risiko, der ville gå ud over familiens økonomi. De to løfter er blevet holdt. - Når jeg har bygget det 80 kvadratmeters hus om, så bliver her en specialforretning, hvor det ikke er penge, men kvalitet - det handler om. I ferierne styres der stadig ind omkring lokale vinbønder. - Det betyder variation, og sanserne bliver vakt, siger Kim Jensen, der kan blive ganske poetisk, når han taler om den kære interesse. - Det er med vine ligesom foråret - duften og lyset. Mad og vin, god musik - det hele appellerer til sansernes æstetiske kvalitet, og det handler ikke om snobberi, men om at tænke over hvad man dufter og smager. Vi kan lære meget af italienernes sans for livskvalitet.