Lokalpolitik

Ja til en hurtig lur

Som den første region herhjemme opfordrer Region Nordjylland nu alle, der arbejder om natten på regionens sygehuse og institutioner, til at nuppe en lur på 15-20 minutter. Det sker via en ny powernap-politik.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

På Aalborg Sygehus Nord er der indrettet et lokale, hvor jordemoderstuderende Pernille Mosch og andre kan hvile sig under nattevagter. Foto: Michael Bygballe

Hidtil har det været op til den enkelte afdeling og institution at lave regler. Det har mange, men langt fra alle gjort. - Nogle steder har afdelingsledelsen ment, at powernapping ikke lod sig forene med afdelingens arbejde, og andre steder har medarbejderne fundet det upassende at sove på jobbet. Nu anbefales powernapping fra øverste sted i regionen, og så håber vi, at alle kommer med, siger arbejdsmiljøkonsulent Inge Bolet fra Region Nordjylland. Hun siger, at en lur kan begrænse nedslidningen og formindske antallet af fejl og ulykker. Samtidig håber Inge Bolet, at spillereglerne kan forhindre misbrug. - Vi har hørt om enkelte eksempler på, at nogle ansatte sov i flere timer på jobbet, og det er jo ikke meningen, siger hun. I retningslinjerne anbefales det, at medarbejderne sover 15-20 minutter i et mørkelagt rum, hvor det er muligt at ligge vandret. Sygeplejerske Bente Pedersen, næstformand i regionens hovedsamarbejdsudvalg, som har godkendt anbefalingen, siger, at der er tale om "et vigtigt signal". - Nu slåes det fast, at det er helt legalt at tage en lur, når det lader sig gøre, siger hun. De steder, hvor powernapping er indført, erkender skeptikerne ifølge Bente Pedersen, at det er en god idé. De mener blandt andet, at de kører mere sikkert, når de skal hjem fra job. Region Nordjylland har cirka 800 ansatte, der årligt arbejder over 300 timer i tidsrummet mellem kl. 22 og 05. Hertil kommer et langt større antal med natarbejde i mindre omfang end 300 timer årligt.