Nordjylland

Jagt på skifergas er droppet

Total og Nordsøfonden har indleveret deres licens til efterforskning i Vendsyssel

De mange modstandere af udvinding af skifergas kan glæde sig over, at jagten er indstillet. Arkivfoto: Martin Damgård

De mange modstandere af udvinding af skifergas kan glæde sig over, at jagten er indstillet. Arkivfoto: Martin Damgård

NORDJYLLAND:Der bliver ikke nogen udvinding af skifergas i Vendsyssel - i hvert fald ikke de første mange år.

Det står klart, efter at det franske energiselskab Total og dets danske partner Nordsøfonden tirsdag tilbageleverede deres licens til efterforskning til Energistyrelsen.

Licensen udløb i juni og skulle derfor have været fornyet, hvis efterforskningen skulle fortsætte.

Total og Nordsøfonden har truffet beslutningen på baggrund af seismiske undersøgelser og den prøveboring, som Total gennemførte ved Dybvad i fjor.

- Undersøgelserne viser, at skiferlaget i Vendsyssel er for tyndt til, at det kan betale sig at iværksætte en kommerciel produktion med de energipriser, vi forventer de næste mange år. Der er simpelthen ikke gas nok. Derfor har vi valgt at indstille yderligere efterforskning, oplyser Peter Helmer Steen, Nordsøfondens afgående direktør.

Tilfredse modstandere

Han vil ikke sætte tal på, hvor langt energipriserne skal op, før en indvinding kan betale sig.

- Det er klart, at hvis olieprisen stiger til det 10-dobbelte af i dag, så er situationen end anden, og så kan potentialet i Vendsyssel blive interessant, siger Peter Helmer Steen.

Beslutningen om at indstille efterforskningen blev modtaget med tilfredshed blandt de mange modstandere af skifergas-projektet i Vendsyssel.

- Jeg er glad for, at de dropper efterforskningen. Men vores endelige mål er at gøre udvinding af skifergas ulovligt. Man ved jo aldrig, hvad der sker, hvis energipriserne stiger igen, siger Signe Bastholm Andersen fra Aalborg-afdelingen af Skifergas Nej Tak.

Total og Nordsøfonden skal nu indlevere en rapport til Energistyrelsen med resultaterne af efterforskningen i Vendsyssel.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.