EMNER

Jagten på den gode cigar

Hvis oplevelsen skal være i top - så skal forberedelserne det også

HJØRRING:Fidel Castro, Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Alfred Hitchcock, Demi Moore, Claudia Schiffer, John Travolta, Danny de Vito, Pierce Brosnan, Mark Twain og Winston Churchill. Alle gør de det - ryger cigarer, altså. Når nytårsaften ved midnat skydes ind, vil der hos en stor del af nordjyderne hænge en cigar i mundvigen. Men skal man tro kenderne, så nærmer det sig nærmest blasfemi, når man med en kæp i øret bruger de dyrebare røgpinde til at tænde nytårsskytset med. En god cigar skal nydes - og den skal nydes rigtigt. Valg af cigar Når årets nytårscigar skal udvælges er der meget, der skal tages stilling til. Cigarerne er nemlig vidt forskellige i pris og kvalitet - men bestemt også i størrelse. Mest kendt er nok de svulstige cubanske cigarer, men ifølge Steffen Sørensen, der ejer Steffens Vin og Tobak i Hjørring, vil begyndere ikke få stor nydelse ud af cigarerne fra Fidel Castros hjem-land. - De cubanske cigarer er for den lidt øvede, som man siger. Ham der kommer til nytår og kun ryger én gang, han skal nok have en dominikansk cigar eller i hvert fald noget lidt andet, siger Steffen Sørensen. NORDJYSKE følger rådet og vælger derfor en dominikansk cigar af mærket ”My Own Blend”. Klip spidsen af Man kan dog ikke uden videre tænde ild i en cigar, hvis det skal går rigtigt til, for først skal spidsen klippes af. I Hollywood-film kan man ofte se de mandlige stjerne bide spidsen af en cigar, men ifølge Steffen Sørensen går det ikke. Så ødelægger man cigaren. Et fint snit - eventuelt med en cigarklipper er derimod at foretrække, for så sikrer man en optimal gennemstrømning af røg i cigaren. Så skal der ild til Når spidsen er klippet omhyggeligt af, er det tid til at få tændt ild i cigaren. Steffen Sørensen stryger en lang cigartændstik, mens han fortæller, at cigaren også i denne forbindelse skal behandles helt specielt. - Det er vigtigt, at man brænder svovlet væk. Hvis man lige lader tændstikken brænde lidt ind, så får man ikke nogle fremmede smagsstoffer ind i cigaren, forklarer han. Når svovlet er brændt væk, begynder man at varme cigaren op. Uden at komme i direkte kontakt med flammen drejes cigaren rundt, indtil der opstår en glødende ring hele vejen rundt i kanten af cigaren. Når gløderne er jævnt fordelt, så er det tid til at tage cigaren i munden. Ryg cigaren nænsomt Den elegance som en cigar udstråler skal bevares, når den ryges. Det er derfor vigtigt, at man suger blidt og ikke for ofte. I modsat fald bliver cigaren for varm, og derved ødelægges en del af den gode smag. Mens cigaretrygere inhalerer røgen, så forholder det sig ganske modsat ved cigarerne. Her skal røgen kun ind i munden - ikke ned i lungerne. - Der er nogle enkelte, der inhalerer, men det gør jeg ikke. Man smager på røgen, og så puster man den ud igen, fortæller Steffen Sørensen. NORDJYSKE vil hermed ønske læserne en god nyt-årsaften - og held og lykke med cigaren.