Jagter nye grunde

Millionregning kan måske stoppe udviklingen

Det kan blive nødvendigt at gå på jagt efter helt nye områder til Brønderslevs fremtidige udvikling. Arkivfoto: Henrik Louis

Det kan blive nødvendigt at gå på jagt efter helt nye områder til Brønderslevs fremtidige udvikling. Arkivfoto: Henrik Louis

BRØNDERSLEV:- Hvis det koster 15 mio. kr. at foretage arkæologiske udgravninger, synes jeg, at vi skal gå uden om det område.

Det siger Mikael Klitgaard (V), formand for miljø- og teknikudvalget.

Mikael Klitgaard mener, at det kan blive aktuelt at se på et helt nyt område.

Han tror ikke det er muligt at skaffe så mange penge, som Vendsyssel Historiske Museum vil have for at foretage udgravningerne.

- Vi må kunne finde arealer, hvor der ikke er noget af arkæologisk interesse, siger han.

Arkæologerne mener, at der skal graves ud på 15 hektar af de 21 hektar, som anden etape i Aadalen omfatter.

De resterende seks hektar frigives til udstykning og vejanlæg.

Baggrunden for, at Vendsyssel Historiske Museum mener, at der skal foretages arkæologiske udgravninger, er, at der er fundet masser af spor fra jernalderen og stenalderen. Der er i 2012 foretaget prøvegravning.

Brønderslev Kommune har tidligere anket over, at kommunen skal betale for en udgravning på Skelbakvej i Hjallerup. Men den anke fik kommunen ikke noget ud af. Der blev rettet henvendelse til Kulturministeriet og kulturarvstyrelsen, men her ville man ikke lytte til Brønderslev Kommunes ynk.

I Brønderslev Kommune er holdningen, at det er urimeligt, at jordejere skal betale for udgravninger. Der er rejst forslag om en fond, der kan træde til, så det ikke ramme de, der foretager udstykninger med noget af arkæologisk værdi, hårdt.

De 15 mio. kr. betyder en udgift på 125.000 kr. pr. byggegrund.

Arkæologerne mener, at der har været en bosætning på sydskråningen ned mod Aadalen.

Der er ca. 600 byggegrunde i Aadalen, og med det byggetempo der har været siden området er udlagt i 2005, er det gået stærkt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.