Jaguar på vej med ny model

Anden generation af Jaguar XF er helt nyudviklet, men har klare designmæssige tråde til den første

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

BILER:Linjerne er kendte, men designet er alligevel helt nyt. Den anden generation af Jaguar XF læner sig i bedste premium-stil op af forgængeren, men den er alligevel helt ny fra inderst til yderst.

Samtidig har Jaguars hofdesigner, Ian Cullum, trukket en masse tråde til den nye mindre XE, der er på størrelse med en BMW 3-serie, og snart lanceres herhjemme, mens XF’eren er på samme jagtmarker som Audi A6, BMW 5-serie og Mercedes E-klasse. Den eksklusive fremtoning skal rendyrkes i modellen, som Jaguar officielt har vist.

- Denne bil er aggressiv og selvhævdende uden at være vulgær. Den er meget britisk. Vi fortsætter med det kendte frontdesign og profilen, fordi det er vigtigt a have et familie-look, som folk kan genkende, da Jaguar endnu ikke er så kendt omkring i verden, forklarer Ian Cullum til Auto Express og uddyber.

- Vi har meget øje for proportioner og holdning. Vi har beholdt den sporty profil på XF og samtidig gjort den større indvendig, siger han.

Bedre udhulet

Selv om den nye XF er en lille centimeter kortere end den gamle, er akselafstanden vokset med en halv centimeter, mens mere brug af aluminium giver 80 kilos mindre tryk på badevægten. Samtidig klarer den mest økonomiske dieselmotor hele 25,0 km/l.

Det, som interesserer kommende Jaguar-købere mere, er dog nok køreegenskaber, motorer og ny teknologi.

Her spiller Jaguar ud med et avanceret dobbelt wishbone og integral link ophæng, som både skulle give klasse-komfort og - køreegenskaber.

De nye sparsommelige Ingenium-dieselmotorer på 163 hk og 180 hk supplerer en 3,0 liter V6 twin-turbo diesel på 300 hk, en 2,0 liters benzinmotor på 240 hk samt to 3,0 liters supercharged V6-benzinmotorer på 340 og 380 hk.

Bortset fra de to første, der har seks trins manuelle gearkasser, er resten bestykket med otte trins automatgearkasser som standard.

Kendte gimmicks

Inden døre byder instrumentbordet på XF-klassikere, som ventilationsdyser, der selv åbner ved tænding og et rundt periskoplignende gearskifte, som også kører op, når motoren startes.

Centralt i kabinen er det nye Incontrol multimediesystem med en 10,2 tommers touchscreen, mens instrumenteringen med speedometer og lignende er samlet i et 12,3 tommers TFT-display foran føreren. Forlygterne bliver de effektive full LED-lygter.

En lang række systemer hentet fra sportsvognen F-Type gør det muligt at skræddersy opsætning af støddæmpere, styretøj, motor og gearkasse. Det gælder både i baghjulstrukne versioner og firehjulstrukne AWD-modeller.

Den nye XF, der lanceres til efteråret, bygges på Jaguar Landrovers Castle Bromwich-fabrik sammen med aluminiumsmodellerne F-Type og XJ.

Fabrikken har endnu ikke meldt ud, om – eller hvornår – der kommer en stationcar-version. Den danske importør arbejder intensivt på markedet for erhvervsleasing, hvor den nuværende model starter ved en beskatningsmæssig værdi på 553.000 kr. for den billigste diesel-model, mens udsalgsprisen er 765.000 kr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.