Kæmpe solvarmeanlæg sikrer millionbesparelse

Solvarme på anlæg i Aabybro koster 14 kroner mindre end energi fra biomasse

Billedet her er fra opførelsen af verdens største solvarmeanlæg, der ligger ved Silkeborg.Foto: Arcon-Sunmark
Boligopvarmning 11. marts 2018 13:13 - Opdateret 11. marts 2018 13:14

AABYBRO: Et nyt solvarmeanlæg giver en tocifret millionbesparelse i Aabybro.

Sådan lyder det i hvert fald i en pressemeddelelse fra firmaet Arcon-Sunmark, der skal opføre solvarmeanlægget på 26.200 kvadratmeter for Aabybro Fjernvarmeværk.

Det kommende anlæg bliver blandt de ti største herhjemme. Det er Arcon-Sunmark, der projekterer og opfører solvarmeanlægget i hovedentreprise, som også inkluderer en 6000 kubikmeter akkumuleringstank samt veksler-unit og styringsanlæg. Teknikbygningen tegnes af Arkikon, der også har tegnet værkets biomasseanlæg. Solvarmeanlægget er forberedt for en udvidelse, så det samlede solfangerareal kan komme op på 30.000 kvadratmeter

- Aabybro har med dette store solvarmeanlæg lavet en fremsynet investering på vegne af deres brugere, og vi er meget glade for, at de har valgt Arcon-Sunmark som leverandør. Solvarme i storskala er både meget miljøvenligt og konkurrencedygtigt i kroner og ører, siger Ole Dalby, adm. direktør i Arcon-Sunmark i pressemeddelelsen.

Besparelser i vente

I april 2016 idriftsatte man et nyt biomasseanlæg, der i dag er den primære varmekilde for Aabybro Fjernvarmeværk.

Solvarmeanlægget skal bidrage med 13.680 MWh årligt, hvilket er 25 procent af den årlige produktion på 53.000 MWh. Når anlægget tages i brug til august er solvarmen beregnet til at være 14 kroner billigere per MWh end biomasseafbrændingen. Omkostningerne ved biomasse forventes at stige med den generelle inflation, mens solvarmens pris forbliver stort set uændret. Det skyldes, at der udover etableringsomkostningerne kun er meget små driftsomkostninger ved et solvarmeanlæg, hvor energikilden jo er helt gratis. Derfor viser beregningerne, at biomasse i 2038 vil koste 267 kroner per MWh, mens solvarme kun vil koste 161 kroner per MWh.

- Vi vil fremover kunne fastholde vores lave varmepris. Det er en direkte konsekvens af, at vi investerer i et solvarmeanlæg. Selv de mest konservative beregningsmodeller giver en stor tocifret millionbesparelse samtidig med, at vi tager et stort skridt i den rigtige retning rent miljømæssigt, lyder det i pressemeddelelsen fra Torben Stenbroen, driftsleder på Aabybro Fjernvarmeværk.

Solvarmeanlægget er bestilt og bliver opført med det samme. Det forventes idriftsat til august.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...