Udland

Japan hæver momsen med tre procent

Premierminister Shinzo Abe siger, at han går videre med sin plan om at hæve momsen fra fem til otte procent.

Japan hæver momsen med tre procent

Japanerne skal fra næste forår betale tre procent mere i moms. Det siger den japanske premierminister Shinzo Abe, som dermed vil arbejde videre med sin plan om at hæve momsen fra fem til otte procent.

Momsforøgelsen skal efter planen træde i kraft 1. april næste år.

Tiltaget betegnes som en stor politisk satsning af Shinzo Abe. Hans forgængere har nemlig tidligere mistet magten efter at have ført en lignende politik. Således måtte siddende japanske premierministre træde tilbage i 1989 og 1997 efter have indført skatteforhøjelser.

- Dette er Abes største politiske beslutning, siden han blev premierminister, siger Tomoaki Iwai, der er professor i statskundskab på Nihon Universitet i Tokyo.

Meldingen om den øgede beskatning i Japan ender måneders usikkerhed, om hvorvidt Shinzo Abe ville føre den øget moms ud i livet, som imidlertid stadig er væsentlig lavere end i andre vestlige lande.

På et møde tirsdag med den japanske regering, sagde premierministeren, at en øget moms er nødvendig for at opretholde tilliden til de japanske offentlige finanser samt at overdrage det sociale sikringssystem for den næste generation.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.