Udland

Japan: Regeringsrokade skal formilde Kina

Premierminister Noda ventes at udpege ny minister for at reparere forholdet til Kina efter strid om øgruppe.

Japan: Regeringsrokade skal formilde Kina

Den japanske regeringsleder Yoshihiko Noda ventes mandag at udnævne en ny minister i et forsøg på at afkøle den ophedede strid med Kina om en øgruppe. Rokaden skal også styrke Nodas popularitet blandt vælgerne ifølge avisen Asahi Shimbun.

Premierministeren ventes at udvide regeringen med den 68-årige Makiko Tanaka. Hun er datter af tidligere premierminister Kakuei Tanaka, der for 40 år siden normaliserede de diplomatiske forbindelser til Beijing.

Makiko Tanaka er velanset og respekteret i Kina, som hun har tætte forbindelser til. Noda overvejer at udpege hende til minister som et signal til Kina om Japans bestræbelser på at reparere det beskadigede forhold mellem landene.

I flere måneder har landene skændtes om øgruppen Senkaku, som både Japan og Kina gør krav på. I september spidsede konflikten til, da Noda erklærede, at den japanske regering vil købe den ubeboede gruppe øer.

Søndag kommenterede Noda de aktuelle stridigheder i sin tale til FN's Generalforsamling i New York. Han garanterede, at Japan vil søge en fredelig løsning.

Konflikten har ført til store antijapanske demonstrationer i Kina. Der har været flere tilfælde af overgreb mod japanere og hærværk mod japanske butikker, biler og fabrikker.

Mandagens ministerrokade ventes ikke omfatte udenrigsminister Koichiro Gemba eller forsvarsminister Satoshi Morimoto. Derimod vil Noda sandsynligvis udskifte finansminister Jun Azumi, der er tiltænkt en toppost i regeringspartiet DPJ.

Noda slås med dårlige meningsmålinger og han ville tabe regeringsmagten, hvis der var valg nu, ifølge målingerne. Især hans forslag om at øge momsen har kostet opbakning blandt vælgerne.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.