Udland

Japan tænder igen for atomkraften

Lørdag satte Japan igen gang i to atomreaktorer efter en periode uden brug af den kritiserede energikilde.

Japan tænder igen for atomkraften

Den japanske premierminister, Yoshihiko Noda, gav lørdag tilladelse til at starte to reaktorer på atomkraftværket Oi, som leverer strøm til de store industriområder i det vestlige Japan.

Det er de første slukkede reaktorer, som tages i brug igen, siden den store ulykke på Fukushima-værket i marts 2011 fik japanerne til at sætte en midlertidig stopper for brugen af atomkraftværk.

- Baseret på det vi lærte af Fukushima-ulykken, er de ting, som der skulle adresseres øjeblikkeligt, blevet adresseret, og sikkerhedsniveauet (på Oi-værket, red.) er blevet øget væsentligt, siger den japanske handelsminister, Tukio Edano.

Et jordskælv, der målte 9,0 på richterskalaen, udløste den 11. marts 2011 en tsunami, hvilket førte til, at Fukushima blevet ramt af eksplosioner, brande og en efterfølgende nedsmeltning af værket. Mere end 23.000 personer blev dræbt eller meldt savnet.

Ulykken fik japanerne til at se anderledes på den omstridte energiform, der traditionelt har leveret en tredjedel af landets el, og efter store folkelige protester blev de sidste japanske reaktorer taget ud af brug i maj.

At de nu er taget i brug igen, skyldes blandt andet, at brugen af strøm typisk stiger om sommeren, og at en mere ustabil forsyning uden atomkraft kan få negativ betydning for den økonomiske vækst, som Japan jagter under den nuværende finansielle krise.

Der spekuleres af samme grund på, om der vil blive tændt flere reaktorer i den kommende tid.

Premierministerens beslutning om at trykke på den grønne startknap, fik igen de kritiske røster frem. Omkring 500 personer demonstrerede lørdag uden for Yoshihiko Nodas tjenestebolig.

Mere end 6,5 millioner japanere har tillige underskrevet en erklæring om, at man ønsker, at landet sætter en permanent stopper for brugen af atomkraft.

/ritzau/Reuters