Udland

Japan udskyder upopulær momsforhøjelse med to år

Skrøbelig økonomi får premierminister Shinzo Abe til at droppe forhøjelse af momsen fra næste år.

Japans premierminister, Shinzo Abe, bekræfter, at en momsforhøjelse, der var planlagt til at finde sted i april 2017 bliver udskudt med to et halvt år. Det skriver Bloomberg News.

Dermed bliver momsen først sat op til ti procent fra de nuværende otte procent i slutningen af 2019.

I weekenden var der rygter om, at premierministeren ville udskyde forhøjelsen på grund af en skrøbelig økonomi. Momsen blev i foråret 2014 sat op fra fem til otte procent, og de højere priser i butikkerne har ramt både privatforbruget og salget i detailhandlen.

Mandag viste nye tal, at detailsalget i april faldt for anden måned i træk.

Ved at fastholde momssatsen på det nuværende niveau et par år længere end planlagt, kan privatforbruget muligvis få en vitaminindsprøjtning, bemærker Bloomberg News.

Mens beslutningen om at udsætte den blandt mange japanere upopulære momsforhøjelse kan styrke Abes popularitet, så er bagsiden af medaljen, ifølge Bloomberg News, at beslutningen kan skabe tvivl om regeringens mulighed for at nedbringe statsgælden.

- Selv om mange mennesker ønskede en udskydelse, så talte mange også imod, siger Jun Okumura fra Meiji Institute for Global Affairs ifølge nyhedsbureauet.

- Og folk, der gik ind for en udskydelse, vil også indse, at Abe har måttet æde sine egne ord ved at lægge sig fast på den beslutning, tilføjer han.

Shinzo Abe har indtil for nyligt fastholdt, at momsen ville blive sat op som planlagt næste forår.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.