Medicin

Japaner og amerikaner får Nobelpris for kræftbehandling

Forskning i at få immunforsvaret til at bekæmpe kræftceller i kroppen udløser årets Nobelpris i medicin.

Amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo får Nobelprisen i medicin for deres opdagelser i forbindelse med kræftbehandling. Foto: Jonathan Nackstrand/arkiv/Ritzau Scanpix

Amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo får Nobelprisen i medicin for deres opdagelser i forbindelse med kræftbehandling. Foto: Jonathan Nackstrand/arkiv/Ritzau Scanpix

Årets Nobelpris i medicin går til amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuku Honjo for deres arbejde med behandling af kræft.

Det oplyser Karolinska Institutet i Solna ved Stockholm.

De to modtagere har gjort hver deres arbejde for at opdage, hvordan kroppens immunsystem kan kæmpe mod kræft, men de deler prisen.

På det sociale medie Twitter kalder instituttet opdagelsen "en milepæl i vores kamp mod kræft".

Inge Marie Svane, der er professor i klinisk cancer immunterapi på Herlev Universitetshospital, fortæller, at man længe har forsøgt at sparke immunforsvaret i gang, når der har været tale om kræft.

- Forskerne prøvede at vende det 180 grader ved at slippe håndbremsen i immunforsvaret i stedet for at træde på speederen. Det har vist sig som et kæmpe gennembrud, fortæller hun.

70-årige Allison har studeret et protein, der fungerer som bremse. Han fandt potentialet for at frigøre bremsen og dermed få immuncellerne til at angribe tumorer, fremgår det på Twitter.

Allison er til daglig ansat på et universitet i Texas.

- En motivationsfaktor for forskere er simpelthen at skubbe grænserne for viden, siger Allison ifølge AP i en meddelelse.

- Det var ikke mit formål at forske i kræft, men derimod at forstå biologien af T-celler, disse utrolige celler, der rejser rundt i vores kroppe og arbejder for at beskytte os.

76-årige Tasuku Honjo opdagede et protein på immunceller og fandt ud af, at det fungerer som bremse.

Behandlinger baseret på Honjos opdagelse har vist sig at være effektive mod kræft.

- Jeg vil fortsætte min forskning. Så denne immunterapi kan redde flere kræftpatienter end nogensinde før, siger Honjo til journalister fra universitetet i Kyoto ifølge AFP.

Honjo arbejder til daglig på universitetet i Kyoto i Japan.

Frem til 2010 var det sikkert, at man døde, hvis man fik hudkræft, der spredte sig, fortæller Jonas Nilsson, der er professor i eksperimentel kræftkirurgi ved Sahlgrenska Akademi på Göteborgs Universitet, til nyhedsbureauet TT.

- I dag kan 30 procent måske endda 50 procent få meget langsigtede svar, hvor de overlever flere år. Og vi begynder allerede at tale om, at nogle patienter bliver helbredt af denne type behandling, siger Nilsson til TT.

Med prisen følger ni millioner svenske kroner, hvilket svarer til 6,5 millioner danske kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst