Udland

Japans Abe: Vi skal stå stærkere mod Kina

Flere lande vil have, at Japan træder i karakter i Asien over for Kina, siger den japanske premierminister.

Japans Abe: Vi skal stå stærkere mod Kina

Flere andre lande ser gerne, at Japan fremover indtager en mere fremtrædende lederrolle i Asien som modbalance til Kinas stadigt stigende magt, siger den japanske premierminister, Shinzo Abe.

Forholdet mellem Japan og Kina har i flere år været anspændt, og ifølge Abe er der bekymring blandt andre lande i regionen for, at Kina "forsøger at ændre status quo med magt frem for legitime midler", skriver BBC.

- Hvis Kina vælger den vej, vil landet ikke være i stand til at rejse sig fredeligt, siger han i et interview med Wall Street Journal.

Abe siger også, at han er blevet klar over, at Japan "forventes at udøve lederskab - ikke bare på den økonomiske front - men også i sikkerhedsspørgsmål". Han nævner dog ikke, hvilke lande der ønsker et mere markant japansk lederskab.

- De håber, at Kina som resultat vil handle ansvarligt i det internationale samfund, lyder det fra premierministeren.

Lørdag sagde Kina, at det vil blive opfattet som en krigshandling og en voldsom provokation, hvis Japan skyder kinesiske droner ned.

Udtalelsen henviser til rapporter om, at Abe skulle have godkendt forsvarsplaner, der indeholder muligheden for at bruge luftvåbnet til at skyde de ubemandede kinesiske fly ned, hvis de skulle befinde sig i japansk luftrum.

Japan og Kina ligger også i bitter strid om en øgruppe i Det Østkinesiske Hav. Japan købte øerne af en japansk privatperson i september sidste år, men Kina mener, at de er de retmæssige ejere.

I Japan hedder øerne Senkaku, mens de i Kina kaldes Diaoyu.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.